Plav – 23. Dani borovnice

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista


            Grad Plav, mjesto brojnih profesora, doktora, književnika, publicista, neimara, kulturologa, akademika, pjesnika različitih konfesija i identiteta Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca, Srba i drugih uvijek je bilo mjesto đe su se na različitim karavanskim putevima spajale kulture. JU Centar za kulturu Husein Bašić iz Plava na čelu sa njenim direktorom Vladimirom-Vladom Kneževićem je postala kultno mjesto okupljana svih onih koji žele da dožive duh kulture na najljepši način.

            U sklopu ovogodišnjih 23. Dana borovnice od 15-31 jula pripremljen je bogat i raznovrstan kulturno-umjetnički program za sve generacije i ukuse.

            U subotu 15 jula. 2023. godine sa početkom u 19 časova počinje najava manifestacije ”Dani borovnice  karavan beračica i KUD ,,Plavsko jezero” Bosna i Hercegovina nakon toga biće odigrana simultanka velemajstora Božidara Ivanovića i gost iznenađenja večeri.  U ponedeljak 17.07. sa početkom u 20 časova izložba slika ,,Vikaj ga” autora: Avni Behluli galerija Centra. U 21 čas Nina Strugar i zavičajni izvođači (veče narodnih pjesama, sevdalinki i starogradske muzike). Trg Plav. Utorak 18.07. sa početkom u 19 časova. Promocija knjige ,,Sela i domaćini” autora Gojka Kneževića (Centar za kulturu). U 21 čas koncert Nina Žižić (Trg Plav). Srijeda 19.07. sa početkom u 18 časova Sajam poljoprivrede, ručne radinosti, degustacija borovnice, proizvodi od borovnice i zdrave hrane (Trg Plav). Četvrtak 20. 07. 20 časova Defile folklornih društava. Zatim u 20.30 časova smotra foklora iz zemlje i regiona. Učestvuju: KUD ,,Vesna-Mojkovac”, KUD-,,Bihor”-Petnjica, KUD ,,Duga”-Berane, KUD-,,Komovi”-Andrijevica, KUD ,,Lim”-Berane, KUD-,,Tekstilac”-Bijelo Polje, KUD-,,Džafer Nikočević”-Gusinje, KUD-,,Vrelo Ibra”-Rožaje, Udruženje mladih Babića ,,Sijedi krš” BiH i KUD-Plavsko jezero-Plav. 21.07. Sa početkom u 21 čas Centralno veče Svečani koncert Džejla Ramović (Trg Plav). Subota 22.07. Sa početkom u 10 časova. Berba borovnica-NP-Prokletije. U periodu od 11-14 časova Međunarodna Hidro-avio regata (Plavski jezero-splavovi), zatim u 19: 30 časova promocija knjige Afana Latića ,,Mula Jaho Musić”(Centar za kulturu Plav) u 20: časova Pozorišna predstava (Trg Plav). Nedelja 23.07. Sa početkom u 08:00. Planonarski pohod ,,Putačama hrida ” (Plato Centra za kulturu Plav). U 20:30 časova promocija knjige ,,Crna Gora i fotografske meditacije ” autora: Saša Popović, profesor Ekonomskog fakulteta Crne Gore (Trg Plav). Ponedeljak 24.07. Sa početkom u 20 časova promocija Monografije i projekta Centra za kulturu ,,Husein Bašić” ,,Zaštita Plavsko-gusinjskog ćilima granaša ”(Trg Plav). Utorak 25.07. Sa početkom u 20 časova Dječije pozorište. Izviđačka četa ,,Prokletije” (Zaštita životne sredine-Trg Plav. Srijeda 26.07. Sa početkom u 20 časova Zvuci zavičaja. Tradicionalni melos (Murino). Četvrtak 27.07. Sa početkom u 20 časova Filmski program (Plato centra ili sala Centra). Subota 29.07. Sa početkom u 12 časova Memorijalni rafting ,,Alem Šarkinović” Skokovi sa skakaonice na splavovima. Skokovi sa mosta na Limu, lokacija Novšiće u 12 časova. Nedelja 30.07. Sa početkom u 08:00 Staza iznenađenja (Planinarski pohod). Plato Centra, 12:00 Pozorišna predstava (Murino). 20:00 Časova promocija knjige ,,Luča crnogorske diplomatije”autor: Dejan Vuković, diplomata i publicista (Plato Centra).  Ponedeljak 31. 07. Sa početkom u 19 časova Prpmocija zbirke pjesama ,,Ko li mi te brani” posvećenih Crnoj Gori, autorka Jelena Jovetić (Plato kod splavova na Plavskom jezeru). U 21:00  Zatvaranje manifestacije ,,Mis borovnice” dodjela zahvalnica i plaketa, zabavni program (Plato Centra).

            U razgovoru sa direktorom Centra za kulturu ,,Husein Bašić”-Vladimirom Vladom Kneževićem povodom 23. Dana borovnice  Kneževič kaže: ,,Nastavili smo tradiciju Plavsko-gusinjskog kraja i manifestacije koja se sa pravom prepoznaje kao izuzetan reprezent grada Plava. Ta kulturna prizma nam pruža da budemo bogatiji i bliži jedni drugima. Različiti kulturni programi čine posebnu draž ove manifestacije. Posebno smo ponosni što smo kod Uprave za zaštitu kulturnih dobara uspostavili  ,,Zaštita Plavsko-gusinjskog ćilima granaša” i ovom prilikom priredili vrijednu monografiju koja svjedoči o posebnoj ljepoti i bogastvu naše kulturne baštine. Siguran sam da će mnogi posjetioci, predstavnici naše cijenjene dijaspore ali i bojni gosti i prijatelji Plava uživati u našim programima uz degustaciju plodova borovnice. Pored naše matične ustanove Centar za kulturu ,,Husein Bašić”ovu dragocjenu  manifestaciju su podržali Opština Plav, NP-Prokletije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, TO-Plav i Alter Modus banka

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − three =