Plavska kulturna jesen  duh tradicije i multikulture


U Plavu su 2 septembra počeli XLV Plavski književni susreti i jubilarna XX Likovna kolonija. U sklopu same likovne kolonije uključeni su brojni eminentni likovni umjetnici. Pa ovu jubilarnu XX Likovnu koloniju čine: Bojana Vušurović, Kltrina Hoti, Žarko Plavšić-Crna Gora, Hiba Alajbegović-Mujstafić, Bosna i Hercegovina, Bojana Atinovska-Sjeverna Makedonija. Alija Redžematović profesor, bibliotekar, poslenik kulture, i vješti hroničar svih plavskih književnih, kulturnih i likovnih susreta ističe sljedeće: ,,XX jubilarna Likovna kolonija u sklopu XLV Plavske kulturne jeseni okupila je reprezntativna imena likovne i književne scene. Misija Centra za kulturu Husein Bašić, je takva da nastavimo tzradiciju njenih prvih osnivača i utemeljivača ove itekako značajne manifestacije koja predstavlja reprezent ne samo Plava već i čitave Crne Gore”.

Vladimir Vlado Knežević direktor Centra za kulturu Husein Bašić ističe sljedeće: ,,Svaka godina za našu ustanovu predstavlja izazov. Pa tako ovogodišnje četrdeset petu Plavsku kulturnu jesen otvaramo sa jednim od eminentnih crnogorskih književnika Balšom Brkovićem čije je autorsko veče u ponedeljak 5 septembra. U utorak 6 septembra imamo dječje pisce koji će nam se predstaviti sa početkom u 9 časova dok istu noć s apočetkom u 19 časova predstavljamo radove sa XX Likovne kolonije. Ono što zaista čini posebnu draž ovogodišnje Plavske kulturne jeseni je predstavljanje i promocije izabranih djela Avda Međedovića o kojima će govoriti: Sead Husić-Bosna i Hercegovina, dok su iz Crne Gore eminentna imena poput pisaca Zuvdije Hodžića i Kemala Musića izdavača i direktora Ratkovićevih večeri poezije naravno o djelima Međedovića govoriće i Aleksandar Čogurić.  Svakako moram pomenuiti i veče zavičajnih pisaca koje će se održati u sklopu naše ustanove. Za srijedu 7 septembar s početkom u 20 časova je Centralno veče naše manifestacije đe će biti podijeljene diplome i nagrade sa konkursa. Centralne večeri građani Plava ali i Crne Gore imaće priliku da uživaju u poeziji eminentnih pisaca i to: Zuvdija Hodžić, Todor Živaljević-Velički, Senadin Pupović, Kaltrina Hoti, Tanja Bakić, Obrad Nenezić, Nataša Žurić, Rajko Joličić, Božidar Proročić, Slobodan Obradović- Crna Gora, Nadija Rebronja i Zvonko Karanović-Srbija, Sabile Basha i Shyq Galica-Kosovo, Melida Travančić i Nedžad Ibrahimović, Bosna i Hercegovina, i Ande Jankov Sjeverna Makedonija.”

Zatim Knežević ističe: ,,Početak ovogodišne Plavske kulturne jeseni je nastavk tradicije svih njenih utemeljivača i svih onih autora koji su sebe nesebično dali izgradnji ove itekako značajne manifestacije i koji su zapravo sebe utkali u nju. Plav je mjesto na kom se decenijama okupljaju svi oni koji žive duhom kulture i lijepe književne riječi ali i kičice kojom se naslika sve ono što okuružuje naše prostore koji predstavljaju inspiraciju za sve poslenike kulture. ”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 + six =