Počele su čitaće probe za predstavu „izloŽENE“


26.10.2022.

Ovih dana na sceni DODEST počele su čitaće probe za predstavu „izloŽENE“ u režiji Sandre Vujović, a u koprodukciji Nezavisna Teatarska Scena „Bunt“ (Bunt Scena) i Centra za kulturu Tivat.

Projekat je iniciran 2019, po ideji dramske književnice Sandra Vujović i zasniva se na umjetničko – istraživačkom pristupu temi izloženosti žena različitim vidovima nasilja i diskriminacije i predstavlja plod gotovo trogodišnjeg istraživanja i rada. Od 2019. do danas, projekat je prošao kroz 2 faze:

– istraživanje i prikupljanje materijala

– autorski rad na dramskom tekstu.

Tekstu potpisuju pet književnica iz Crne Gore i regiona: Sandra Vujović, Teodora Kipa, Ana Leković, Marijana Arački i Katarina Nikolić.

U predstavi igraju: Katarina Krek, Anđela Radović, Anđelija Rondović, Sanja Vujisić i Marija Radusinović.

Producentski tim: Dubravka Matičić, Kristina Gačević i Vladimir Cvijetić.

Projekat “izloŽENE“ je dramski kolaž, omnibus koji podrobno analizira genezu nasilja nad ženama. Nastao iz 5 spisateljskih pera žena koje su se okupile oko ove teme, predstavlja polifonu analizu uzroka i posledica neravnopravnog odnosa sa kojim se žene suočavaju čak i danas, u trećoj deceniji dvadeset i prvog vijeka.

„Projekat predstavlja reakciju grupe žena, umjetnica, na takvo okruženje. One do svojih saznanja, spoznaja i stavova dolaze kroz istraživački rad i scenski ga oblikuju koristeći sva raspoloživa teatarska sredstva i multimedijalnost na nivou forme. Tokom svojih života, žene su izložene najrazličitijim oblicima diskrimincije i nasilja koji se manifstuju od fizičkog zlostavljanja, preko seksizma, objektizacije, mizoginije, intrnet bullying-a i činjenice da su žene često manje zarađuju od svojih muških kolega iako obavljaju iste poslove. Naš cilje da da ukažemo i na sve one trenutke ženske izloženosti različitim, prikrivenim vidovima nasilja. To je nasilje koje nam, na prvi pogled ne djeluje tako, pa veoma često nismo ni svjesne da smo žrtve. To su ona nasilja sa kojima smo se saživjele i koja su postala sastavni dio naših života, života naših majki, baka, prabaka. To je ono, tradicionalno nasilje koje se prenosilo sa koljena na koljeno, generacijski, a koje često, u neznanju, nazivamo tradicijom.“ – navela je autorka, Sandra Vujović.  

Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa BMH Agency i Media Solution, a uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Sekretarijata za kulturu i sport – Glavni grad Podgorica.

Nezavisna Teatarska Scena „Bunt“ (Bunt Scena) je umjetnička inicijativa nastala sa ciljem razvoja i promocije nezavisne prozorišne produkcije, eksperimentalnog, alternativnog teatra i mladih autora u Crnoj Gori. „izloŽENE“ su prvi umjetnički projekat nastao u okviru ove inicijative.

Predstava će premijerno biti izvedena početkom decembra na sceni KIC-a „Budo Tomović“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + eighteen =