Počeo program umjetničkih rezidencija nevladinog udruženja ŠkArt iz Tivta

U Tivtu je 23. juna, počeo program umjetničkih rezidencija nevladinog udruženja ŠkArt iz Tivta sa ukupno 5 mentora i 10 učesnika. Program se sastoji iz dva dijela: Program za angažovanu umjetnost i aktivizam, na kojem su mentori dr Svetlana Racanović, istoričarka umjetnosti, kustoskinja i predavačica na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, umjetnica Tanja Markuš, i umjetnica i osnivačica NVU ŠkArt Bojana Popadić; Filmska radionica- kvir aktivizam i film na kojem su mentori dr Jelena Mišeljić, producentkinja, teoretičarka filma i predavačica na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, i Dušan Vuleković, dramski i audiovizuelni umjetnik i predavač na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. 

Ovo je drugi po redu program rezidencija lokalnog udruženja ŠkArt sa ciljem edukacije mladih crnogorskih umjetnika u oblasti angažovane umjetnosti i kritičkog promišljanja. Prve godine motiv programa bila je buba surlaš koju su umjetnici ŠkArta aplicirali na javnom prostoru aludirajući na nekontrolisan priliv stranih investicija sa kojima se pojavila i ova štetna buba koja je uništila dugogodišnje palme na crnogorskom primorju. Lajtmotiv ovogodišnjeg programa je “Moje tijelo je sredstvo borbe” čime udruženje želi da istakne koliko na naša tijela utiču društveni standardi i politike ali i koliko se ona mogu koristiti u otporu prema tim istim standardima i politikama, i koliko se našim tijelima borimo za svoja prava i veću vidljivost ranjivih i marginalizovanih grupacija. Ove godine program traje do 30.juna i podrazumijeva stručna predavanja mentora i njihovu podršku učesnicima u kreiranju sopstvenog rada. Učesnici kroz svoj rad imaju podršku i u scenskoj postavci radova i filmova scenske dizajnerke ŠkArta Jelene Ivančević. Finalni radovi biće prikazani 29. juna, ali i kroz izložbe i revije filmova na jesen 2023.

Program za angažovanu umjetnost i aktivizam finansira se kroz podršku European Endowment for Democracy, a Filmska radionica kroz konkurs Opštine Tivat za raspodjelu sredstava za nevladine organizacije za 2023. godinu. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten − seven =