Počinje FIAT PARABOLA 2023, dvanaest takmičarskih predstava u Podgorici sa različitih strana svijeta!

Festival Internacionalnog Alternativnog Teatra (FIAT), jedini internacionalni festival teatra u Crnoj Gori, počinje u petak 8. i trajaće do neđelje 17. septembra, saopšteno je danas na press konferenciji koja je održana u holu KIC-a “Budo Tomović”.

Pokrovitelji festivala su i ove godine Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Glavni grad Podgorica (Sekretarijat za kulturu i sport), uz brojne partnere, sponzore, donatore i prijatelje FIAT-a.

Lokacije kojima će FIAT PARABOLA 2023 BITI ove godine su KIC “Budo Tomović”, Crnogorsko narodno pozorište i dvorište Kusleove kuće, a u jednom trenutku biće obuhvaćeno i nebo iznad Podgorice.

Mirjana Maslovar, državna sekretarka u Ministarstvu kulture i medija Vlade Crne Gore kazala je da joj je posebno zadovoljstvo da kao neko ko godinama vjerno prati program FIAT-a govori povodom otvaranja Festivala koji donosi posebnu i specifičnu energiju publici u Podgorici, a i u ime resora kulture je iskazala podršku organizaciji i ovogodišnjeg FIAT-a.

“Javni interes u kulturi jeste da se prepoznaju ključni problemi i izazovi. Taj proces je trajao više od godinu prilikom izrade ključnog strateškog dokumenta – Nacionalnog plana razvoja kulture. U radnoj grupi za izradu ovog dokumenta su bili i predstavnici i ove grupe kulturnih aktera među kojima je i direktorica Festvala FIAT – Ana Vukotić koja je dala značajan doprinos svojim predlozima i inicijativama. Kako smo to predvidjeli Nacionalnim programom razvoja kulture, Ministarstvo kulture I medija, u narednom periodu, biće usmjereno na jačanje neformalne, amaterske, alternativne i savremene kulturne prakse.”, kazala je Maslovar.

Jelena Đurđić-Tomović, predstavnica Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, dodala je joj je čast što ispred Sekretarijata može da kaže nekolike riječi o Festivalu internacionalonog alternativnog festivala FIAT.

“Prepoznajući značaj FIAT-a kako za kulturnu scenu Podgorice a tako i cijele Crne Gore Sekretarijat za kulturu i sport kontinuirano pomaže festival u organizacionom i infrastrukturnom smislu. Početkom 2023.godine uputili smo dopis Ministarstvu kulture i medija da se između ostalog Festivalu internacionalnog alternativnog festivala kao I Međunarodnom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma Underhill dodijeli status festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore kao najprestižnijim festivalima koji sa najdužim trajanjem na podgoričkoj i crnogorskoj sceni kulture doprinose njenom obogaćivanju i čine značajan dio crnogorskog kulturnog identiteta ” Navela je Đurđić-Tomović.

Ana Vukotić rediteljka i direktorica FIAT-a izrazila je zahvalnost i zadovoljstvo medijima, jer od obnove FIAT-a 2013.godine ono što nije izostalo to je podrška medija.

“Okolnosti kojih smo svi svjesni u crnogorskoj kulturi su sve teže i teže godinama i to je nešto što ne možemo preskočiti i što svi osjećamo. Ogromna inflacija, budžeti se povećavaju ali ne prate trendove koji su trendovi inflacije, ali pokazali smo svih ovih godina da budžeti ne utiču presudno na kvalitet FIAT-a i zato sam ponosna.”, kazala je Vukotić.

U glavnom, takmičarskom dijelu festivala će se izvesti dvanaest predstava iz različitih zemlja svijeta i regiona: “Neprijatelj (mirovna konferencija)” (Francuska) , “GAIA” (Italija), “Projekat Handke” (Kosovo), “Nesporazum” (Crna Gora), “Četiri” (Poljska), “Krik” (Crna Gora) i “Pobuna sold out/Ljubavnice” (Hrvatska), “Prekrižena, posveta ljubavi” (Slovenija), “Za bolji svijet” (Litvanija), “Između” (Mađarska), “Ljepotica u malom gradu (Bugarska), “Ujka Vanja” (Crna Gora).

“Ovogodišnje 38.izdanje FIAT-a je inspirisano životom i stvaralaštvom našeg divnog crnogorskog pjesnika Ratka Vujoševića, i da su njegovi stihovi i metafizika u njegovoj poeziji zapravo bili vodilja u procesu selekcije i u načinu na koji sam koncipirala.”, navela je Ana Vujošević.

Žiri je ove godine u sastavu: Stevan Koprivica, pisac i direktor Gradskog pozorišta Podgorica i predsjednik žirija, Jelena Minić, glumica i Edin Jašarović producent i dekan FDU-a sa Cetinja.

Edin Jašarović je kao urednik Kreativnog marketa najavio četiri specifična izraza ove godine. Ove godine na FIAT-u ćemo imati nešto što je crafts, keramika, modni dizajn i umjetnost stripa.

Filmski segment ove godine rezervisan je za projekciju filmova “Bruklin park” Nikole Đuravčevića i “Maja” Marijana Janković i ove godine je moto bio naši ljudi koji žive i rade i stvaraju u inostranstvu. Poslije projekcije filma Nikole Đuravčevića biće upriličen razgovor sa autorom, naveo je filmski urednik FIAT-a Vladimir Vučinić.

FIAT PARABOLA 2023 prateći program donosi predstave “Majka zemlja” dramskog studija Prazan proctor, “Safra” i “Mali bračni zločini”. Književne programe u vidu promocije romana “Aurora” Balše Brković, “Bluz dva prijatelja u 54 tjedna” čiji su autori Božo Koprivica i Miodrag Raičević, i promocija izdanja FIAT Monografije.

Kao i uvijek ritam neće nedostajati na FIAT PARABOLA 2023 – ove godine festival će obilježiti nastup Ahmeda Burića, sa njegovom poetikom koju crpi iz bogatog životnog iskustva i koji će uz Damira Imamovića, kao muzičko-autorskom pratnjom prirediti nezaboravno eterično putovanje kroz vjekove u balkansku zbilju. A u nastavku nas očekuje zanimljiv autorski projekat savramene elektronske muzike  – Martel, kao i standardna podrška muzičkog urednika festivala Damira Murseljevića aka FM Mirde i dio ekipe sa Studentskog radija KRŠ.

U saradnji sa organizacijom Juventas i Globalnom inicijativom protiv transnacionalnog organizovanog krimihnala biće promovisana: Clear the Air: Dekonstrukcija glamurizacije kriminala u popularnoj muzici.

Ovogodišnji FIAT će biti zatvoren 16.septembra nastupom alternativne organizacije The books of knjige.

Za dizajn ovogodišnjeg izdanja je zadužena Suzana Pajović.

KOMPLETAN PROGRAM FESTIVALA MOŽETE VIĐETI
AKO KLIKNETE NA GRAFIČKI PRIKAZ FESTIVALA

1 Trackback / Pingback

  1. Francuska predstava “NEPRIJATELJ (mirovna konferencija)” otvara FIAT PARABOLU 2023 – Montenegrina.net | Kultura, umjetnost i nasljeđe Crne Gore. Culture, Arts & Heritage of Montenegro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × three =