Počinje Jedanaesti međunarodni književni festival Odakle zovem



Jedanaesti međunarodni književni festival Odakle zovem, Podgorica 2019, pod sloganom DOGAĐAJ SLOBODE, biće održan od srijede, 26. juna do poneđeljka, 1. jula 2019. godine u jednom od najljepših prostora u Podgorici i jednoj od daleko najljepših knjižara koja je važan kulturni centar i promoter crnogorske kulture, ali i evropskih i svjetskih kultura – knjižari Karver.

Festival počinje u srijedu, 26. juna u 20.00 sati, na platou ispred knjižare Karver, a svečano će ga otvoriti Aleksandar Bogdanović, ministar kulture u Vladi Crne Gore, Ana Medigović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i Patrick Armand Gbaka Brede – Gauz, pisac iz Francuske.     

Tematski okvir i moto Festivala ove godine je sintagma “Događaj slobode”, a u 20.15, takođe na platou ispred knjižare Karver, biće organizovan istoimeni program Događaj slobode u kojem će učestvovati Boris Dežulović, Andrej Nikolaidis, Tanja Bakić i Varja Đukić. Nakon toga, u 21.30 biće priređen koncert “Crveno i crno”, benda  koji je odavno simbol crnogorske klupske muzičke scene poznat po pop, rok, soul, fank i džez repertoaru.

Drugog dana festivala, 27.juna u 11.00 sati, u knjižari Karver, biće organizovana konferencija za novinare povodom gostovanja Patricka Armanda Gbake Brede – Gauza, pisca, scenariste, dokumentariste, fotografa i urednika satiričkih novina iz Obale Slonovače. Gauz je diplomirao biohemiju, a u Francusku je stigao 1999. godine. Prvo vrijeme je bio bez papira pa je, između ostalog, radio kao noćni čuvar. U Abiđan se vratio 2011. godine. Njegov roman “Čovjek-stup”, u kojem se bavi afričkom zajednicom u Parizu, proglašen je za najbolji prvi roman na francuskom jeziku od strane uticajnog časopisa za kulturu Lire.

Prevoditeljka je Bojana Mijanović.

Gostovanje Patricka Armanda Gbake Brede – Gauza realizovano je u saradnji sa Fondacijom “Petrović Njegoš”.

Nakon toga, od 11:30 do 13 sati, na platou knjižare Karver Gauz će održati  predavanje – radionicu za studente francuskog jezika i književnosti, ali i za zainteresovane studente drugih fakulteta.

Istog dana, u 18.30 sati, na platou knjižare Karver u okviru programa Bez velikih riječi, molim! Kruno Lokotar razgovaraće sa Zlatkom Pakovićem, poznatim pozorišnim redateljem, piscem i kolumnistom, a u 20.00 u okviru programa Odakle zovem Lokotar će razgovarati sa piscimaiz Crne Gore Aleksandrom Bečanovićem i Marinkom Vorgićem.

Nakon toga, u 20.00 sati u okviru programa Gdje se voda spaja sa drugom vodom biće predstavljanazbirka drama i songova “Cervantesov trg” Predraga Lucića. O knjizi će govorili Lucićev kolega iz vremena Feral Tribunea Boris Dežulović i pozorišni reditelj Zlatko Paković, a moderator će takođe biti Kruno Lokotar koji je i urednik knjige. Posjetioci festivala pogledaće i video intervju koji je sa Lucićem radio Zoran Bojović u knjižari Karver 2011. godine.

U petak, 28.juna od 11:00 sati u Sali DODEST KIC-a “Budo Tomović” biće upriličen program posvećen velikanu jugoslovenskog i evropskog filma Dušanu Makavejevu (1932-2019). O stvaralaštvu Dušana Makavejeva razgovaraće Branislav Dimitrijević i Zlatko Paković. Posjetioci će pogledati Makavejeve filmove Spomenicima ne treba vjerovati i Parada.

Program je realizovan u saradnji sa “Filmskim centrom Crne Gore”.

U 17:00 sati u Vinskom podrumu Šipčanik, AD 13. Jul – Plantaže predviđen je program Vranac – najbolja kratka priča u kojem učestvuju Lejla Kalamujić, Faruk Šehić, Bojan Krivokapić, Stefan Bošković, Ethem Mandić i Kruno Lokotar. Njihove priče, kao i priče mnogih značajnih pisaca iz regiona mogu, se naći na stranici www.vranacprice.me. Projekat je realizovan u saradnji sa AD 13. Jul – Plantaže, a za sve zainteresovane autobusi za Šipčanik polaze u 16:30 kod budućeg Muzičkog centra i Kinoteke.  

U 20:00 sati na platou knjižare Karver, u okviru programa Katedrala,  prof. dr Jasna Tatar Anđelić razgovaraće sa Armandom Patrickom Gbaka-Brédéom, poznatijim kao Gauz. Bio je čuvar parfema, bejbisiter, glavni urednik časopisa za ekonomiju, režiser kratkometražnih filmova, radnik u telefonskoj službi, modni fotograf, čuvar na koncertima i još mnogo toga. Sve to ga čini, kako sam kaže, kompletnim umjetnikom. Svestran kakav jest, po struci je inženjer biohemije, a u potrazi za boljim životom iz rodne Obale Slonovače otišao je u Francusku gdje je dugo bio ilegalac. Gauz će predstaviti svoj roman prvijenac “Čovjek-stup”, koji je u Hrvatskoj objavio Sandorf. Prevoditeljka će biti Bojana Mijanović.

U 21:30, takođe, na platou knjižare, Vuk Perović će razgovarati sa Abdulahom Sidranom – pjesnikom i filmskim scenaristom. U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju “šezdeset-osmaškom”. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima. Jedan je od najznačajnijih filmskih autora (scenarista) u ex-jugoslavenskoj kinematografiji (“Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu”, reditelja Emira Kusturice, “Kuduz” Ademira Kenovića, itd.) Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Nakon razgovora, publika će pogledati film “(A)Torzija” u režiji Stefana Arsenijevića, za koji Sidran potpisuje scenario. 

U subotu, 29. juna u 18:00 na platou ispred knjižare Karver, u okviru programa Odakle zovem, Vlatko Simunović razgovaraće sa Lejlom Kalamujić, Farukom Šehićem, Bojanom Krivokapićem i Stefanom Boškovićem.

U 19.30, u okviru programa Kratki rezovi, o filmovima Dušana Makavejeva razgovaraće Branislav Dimitrijević, Zlatko Paković i Aleksandar Bečanović, a posjetioci će pogledati dokumentarac “Misterija Makavejev” (2011) beogradskog reditelja Dragomira Zupanca, u produkciji Radio-televizije Srbije. To je kolažni portret Makavejeva u kojem se pojavljuju mnogi akteri poletnih filmskih 1950-ih, turbulentnih 1960-ih i 1970-ih, ali i kasnijih decenija.

U 22.00 u okviru programa Katedrala razgovaraće glumica Varja Đukić i reditelji Igor Vuk Torbica i Zlatko Paković.

U neđelju, 30. juna u 18.00 sati na platou ispred knjižare Karver biće održan program Gdje se voda spaja sa drugom vodom gdje će biti promovisana nova knjiga Tanje Bakić posvećena pedesetogodišnjici smrti osnivača Rolling Stonesa, Briana Jonesa. Na promociji nastupiće gitarista Rade Amanović. U 19 sati Bojan Krivokapić i Milo Masoničić razgovaraće o književnosti i stvaralaštvu nove, mlade generacije, a u 20.00 biće promovisan novi roman i stvaralaštvo Olje Knežević. Sa njom će pričati Miroslav Minić. U 22.00 biće promovisan projekat  ŽENSKA KNJIGA POEZIJE u kojem učestvuju Tanja Bakić, Lena Ruth Stefanović, Marija Krivokapić, Jelena Nelević, Ivana Vujović i Varja Đukić.

Pokrovitelji festivala Odakle zovem, Podgorica 2019 su Ministarstvo kulture Crne Gore, Glavni grad, Fondacija Petrović Njegoš, Filmski centar Crne Gore, Crnogorska Kinoteka. Partneri su Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog Grada,  KIC “Budo Tomović”, Gradsko pozorište, Crnogorsko narodno pozorište, a sponzori AD 13. Jul – Plantaže, Turistička organizacija Podgorica, Best Western Premier hotels, BLT, Habitat, Soffa bed i PG Taxi.

Sve detaljne informacije  o programu festivala i ovogodišnjim učesnicima možete naći na sajtu festivala www.odaklezovem.net, www.vranacprice.me, kao i na zvaničnoj Face book stranici festivala www.facebook.com/Odakle-zovem-Podgorica-2019