Počinje sa radom Akademija „Milovan Đilas“


Povodom početka rada akademije, biće održana konferencija za novinare, kao i prvi skup Akademije.

Konferencija za novinare povodom pokretanja Akademije „Milovan Đilas“ i organizovanja prvog skupa Akademije, održaće se u poneđeljak 15. maja, u 18 sati, u Book Caffeu (zgrada Maxim, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 112, Podgorica).
O Akademiji i prvom skupu Akademije govoriće prof. dr Vladimir Vojinović, predśednik Nevladinog udruženja Društvo crnogorskih izdavača i koordinator projekta, Petar Đukanović programski direktor (CGO) i prof. Jelka Malović, portparolka Akademije.
Prvi skup Akademije „Milovan Đilas“, u organizaciji NVU DCI, biće održan u Hotelu „Sato“ u Sutomoru, 18. i 19. maja 2023. godine. U panelima i pratećim programima skupa učestvovaće autorke/i, predstavnice/i akademskih institucija, medija, nevladinih organizacija, te građanski aktivisti/ice, donosioci odluka i strane diplomate, kao i druge strane zainteresovane za slobodnu i otvorenu razmjenu argumenata o svim društveno-političkim temama. Akademija „Milovan Đilas” je osnovana s ciljem da jača svijest o neophodnosti poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori, prije svega prava na slobodu govora, odnosno s ciljem jačanja svijesti građana/ki Crne Gore o neophodnosti slobodnoga govora i kritičkoga rasuđivanja, uz toleranciju različitosti i uz afirmaciju domaćih autora/ki i/ili njihovog opusa. Ispunjenjem specifičnoga cilja projekta značajno bi se doprinijelo povećanoj kulturi dijaloga i tolerancije u Crnoj Gori, kroz jačanje uloge OCD u smanjenju društveno-političkih tenzija, ali i promociji vrijednosti EU u smislu budućega pristupanja Crne Gore. Ispunjenjem tih ciljeva došlo bi do povećanja ukupne demokratizacije crnogorskoga društva, te smanjenju društvenih tenzija i polarizacije, što bi uvećalo realne šanse Crnoj Gori da postane sljedeća punopravna članica EU. Skup je dio projekta Akademija „Milovan Đilas”, koji je podržan je kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. Saradnik NVU DCI na projektu Akademija „Milovan Đilas” je Fakultet za crnogorski jezik i književnost, a medijski sponsor Akademije je Portal CDM. Više informacija o Akademiji možete naći na web stranici: https://fokalizator.me/akademija-milovan-djilas

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + ten =