Podgorica – Audio-vizuelna instalacija “Karst” umjertnika Alekse Gvojića i Relje ĆupićaZbog vremenskih prilika audio-vizuelna instalacija “KARST” kod Spomenika Partizanu-borcu na brdu Gorica planirana za večeras odlaže se za śutra veče.

Na brdu Gorica, kod Spomenika Partizanu brocu, 8. i 9. jula biće publici predstavljena audio-vizuelna instalacija “Karst” umjertnika Alekse Gvojića i Relje Ćupića.

KARST je multisenzorna instalacija koja zasniva svoj koncept na vremenskoj i prostornoj integraciji. Prošlost, sadašnjost i budućnost se spajaju u jednoj tački, a perspektiva postojanja je visedimenzionalna i transcedentalna. Iako je instalacija jako vezana za prostor u kome se prikazuje, on dobija novi kontekst. Spomenik “Palom Borcu” predstavlja arhetip borbe za slobodu. On je ujedno i simbol ujedinjenja, sloge i ponosa i potvrda da smo bili na pravoj strani istorije. 

Eksperimentalna primijenjena muzika se ne može defenisati formulom kroz aranžmansku strukturu, ona je kao takva univerzalna i dolazi iz duše. Spajanje ovakvog muzičkog izraza sa monumentalnom građevinom će stvoriti potpuno novi univerzum, dok simbolika ostaje ista – vječna želja čovjeka da bude slobodan i da živi u skladu sa sobom i prirodom, a onda i sa zajednicom kojoj pripada. Kroz metamorfozu prostora , ova instalacija ostavlja posjetioca izmedju onog sto je nekada postojalo i vraća ga u neproživljena iskustva. Želja umjetnika je da stvori neočekivanu realnost koja vodi ka novom početku i ujedinjenju.

Sama lokacija je simbol grada Podgorica. Zato ratnici, koji se tvrdoglavo zalažu za slobodu, čuvaju kapiju kripte u čijem su centralnom dijelu uklesane riječi „oni koji su voljeli slobodu više od života“. Instalacija je afirmacija, pokušaj izražen u sakralizovanom duhu obreda gotovo totemske prirode.

Aleks Gvojić, dir. fotografije, rođen je u Čikagu 1984, a trenutno živi i radi u Njujorku kao režiser, direktor fotografije i scenograf. Studije završio na Univerzitetu “Columbia”,  fakultet Čikago Direktor Fotografije 2007. godine.  Sarađivao je sa brendovima kao što su Balenciaga, Mugler, Miu Miu, Burberry, Gigi Hadid, Patagonia, WIz Kalifa i drugi. Takodje izlagao je na venecijanskom Bienalu, berlinskom Bienalu, u MOMa Nju Jork i ostalim globalno prestižnim umjetničkim manifestacijama.

Relja Ćupić inž. zvuka, rođen je u Podgorici 1989, a trenutno živi i radi u Parizu kao nezavisni kompozitor i muzički producent. Ćupić je diplomirao na Fakultetu Vizuelnih Umjetnosti Univerzitet Mediteran Podgorica 2013. Saradjivao je sa brojnim festivalima, muzičarima, umjetnicima i brendovima: Burberry, Sanda Simona, Filip Roca, Milija Pavicevic, Nemanja Mosurovic, Vikler Skaj, She Films, Imapp Festival Bucharest, Volumen AV instalacija Veimar, Njemačka povodom obilježavanja 100 godina Bauhausa, 3D Maping Festival Girona, Volumen, Wonderspaces festival San Diego, Nts, Rinse FM…

Program će biti propraćen i live nastupom Beatriks Kuran na violini.

Beatrik Kuran rođena je u Sidnej 1987, a trenutno živi i radi u Beču kao violinistkinja. Završila je Umjetnički Univerzitet Sidnej 2009 kao i Akademija primijenjenih umjetnosti Beč 2014. Sarađivala je sa brendovima, muzičarima, festivalima i izdavačkim kućama kao što su Oto Linger, Amen Rekords, Natalija Bruner, Bruno Mokros, Di dzej Pejpal, Regis, Jang An Tagen, MIlica Balubžić.

Kompozicije su pod uticajem tradicionalne muzike, ali kombinovane sa savremenom elektronskom i filmskom muzikom. Muzika koju umjetnik stvara je svojstvena je ovoj ideji slobode. Inspirisana našom kulturom i etnografijom. Ovakva muzička produkcija će na inovativan i savremen način oživjeti izvorne crnogorske zvukove i predstaviti ih, domaćoj, regionalnoj i svjetskoj publici. Kroz jedinstven umjetnicki izrazaj, ova izložba će predstaviti bogatstvo i raznolikost našeg kulturnog identiteta.

Program u petak 8. jula počinje u 21:30 i projekcije će trajati sve do 01:00h.

U subotu, 9. jula, program započinje u 21:30 a trajaće do ponoći.

Ovaj program organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Podgorice, Crnogorskim elektroprenosnim sistemom uz podršku Crnogorske kinoteke, Filmskog centra Crne Gore i Studentskog radio Krša. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − five =