Podgorica – Džez ansambl Baturay Yarkin Trio & Nagme Yarkin


Turski džez ansambl Baturay Yarkin Trio & Nagme Yarkin, premijerno će gostovati u Podgorici, 29.aprila u KIC-u “Budo Tomović, u 20 sati, u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2022” , koji se odvija pod motom “Balkan Jazz Connections”.

            Pored vođe trija, pijaniste Baturaja Jarkina, nastupaju kontrabasista Enver Muhamedi i bubnjar Mert Džan Bilgin, kao i specijalna gošća Nagme Jarkin, vokalna solistkinja i izvođačica na tradicionalnom turskom instrumentu kemenče.

           Baturaj Jarkin (1991) je rođen u Istanbulu, Turska, i jedan je od najdarovitijih pijanista svoje generacije. Sa 12 godina osvojio je treće mjesto za evropske mlade pijaniste. Sa svojom sestrom Nagme Jarkin 2016. godine, osnovao je Yarkin Duo, a naredne godine, 2017. su objavili svoj prvi album „One“. Nastupali su na brojnim festivalima u Istanbulu, Monaku, Francuskoj i Holandiji, Engleskoj, SAD-u, Italiji, Hrvatskoj, Albaniji, interpretirajući svoj repertoar koji se sastoji od argentinskog tanga, turske narodne muzike, njihovih kompozicija i improvizacija.

Baturaj i Nagme su 2017. godine dobili stipendiju za Globalnu muzičku radionicu (GMV) koju je organizovao ansambl Silkroad. Tom prilikom su sarađivali sa istaknutim muzičarima kao što su Sandip Das, Vu Men i Šejn Šanahan.

Nakon što je snimio svoj prvi trio album „Su“ (2018), Baturaj je sa svojim bendom Baturay Yarkin Trio & Nagme Yarkin ostvario turneju po Turskoj, gostujući na 15 Univerziteta. 

Album „Boje Anadolije“, koji je kombinacija džeza i turske muzike, izdali su 2019. godine, uz podršku Ministarstva kulture Republike Turske. Na albumu učestvuju i gostujući umjetnici: Fahretin Jarkın, Murat Selim Tokac, Jurdal Tokcan i Gurkan Cakmak.

Koncert organizuju Jazz Art i KIC “Budo Tomović” u saradnji sa partnerom Turskim kulturnim centrom “Yunus Emre”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 + 14 =