Podgorica, Galerija Art -Otvorena izložba Aleksandra Đuravčevića


Pod nazivom Vento dell’Est, u Galeriji Art otvorena je nova izložba Aleksandra Đuravčevića koju organizuju Muzeji i galerije Podgorice. To je njegova treća samostalna izložba u Crnoj Gori. Đuravčević je Crnu Goru predstavljao na 56. Venecijanskom bijenalu umjetnosti 2015. godine, nizom radova koji su izazvali veliko interesovanje kritike.

Rođen u Titogradu (1970), u mješovitoj porodici, od oca Albanca katolika i majke Crnogorke pravoslavke, odrastao je u bogatoj i inspirativnoj kulturno-umjetničkoj sredini. Njegove studije na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju prekinute su izbijanjem rata i nastavljene u Firenci, u Italiji, gdje živi i studira umjetnost do prelaska u Njujork krajem 90-ih godina. U Sjedinjenim Američkim  Državama, gde je i danas živi i radi, završava Master studije u oblasti lijepih umjetnosti, a ubrzo i počinje da predaje u najprestižnijim umjetničkim institutima, kao što su Prat institut i Hanter koledž. Njegovo umjetničko istraživanje, koje povezuju izvanredne vještine u crtanju sa izraženim teorijskim i konceptualnim promišljanjima, razvija se u širokom spektru izraza, od skulpture, instalacije, do videa, objedinjeno oko  centralnih  tema kao što su sjećanje, identitet, krhkost života, mitovi, ljepota, moć, smrt.

Umjetnik je 2000. godine učestvovao na važnoj izložbi Greater, u Njujorku, MoMA PS1, zatim je izlagao u brojnim umjetničkim centrima i galerijama, uključujući Sjedinjene Američke Države, Njemačku, Španiju i njegova djela su postala dio kolekcija prestižnih institucija kao što je Metropoliten muzej, Muzej lijepih umjetnosti u Bostonu, Univerzitet Harvard, Univerzitet Kolumbija, Kongresna biblioteka u Vašingtonu.

Na izložbi koja je otvorena, povodom predstojećeg praznika 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, Đuravčević izlaže dva nova rada, zajedno sa radovima koji su plod njegovih nedavnih istraživanja, kao što je Youth, reflektivna površina sa prelivajućim hromatskim i luminističkim efektima, koja na svaki pogled obnavlja čar prolazne pojave duge, koja je vodilja idealnih vrijednosti u svim kulturama.

Naziv izložbe, Vento dell’est, odnosi se na vjetar rata, onaj isti vjetar koji u ovim žalosnim danima pustoši Ukrajinu, pridajući neočekivanu i dramatičnu relevantnost izložbi: djelovi artiljerijskog oruđa koje je već eksplodiralo, pronađeno na mjestima koja su bila poprište rata u Bosni, sastavljeni su u monumentalnu zvučnu instalaciju. Kako piše kustoskinja Frančeska Komiso, „umjetnik preuzima bolno nasljeđe i ne ograničava se na to da ga smjesti u novi formalni poredak, već ga reaktivira, kako u doslovnom tako i u metaforičkom smislu, kroz mehanizam koji duva vazduhu prazne fišeke, proizvodeći zvuk. Rezultat je zagonetna i uznemirujuća skulptura koja funkcioniše kao upozorenje, kao potvrda da moramo stalno biti na oprezu, poput alarma“.

U središtu izložbenog prostora, Motherless Road evocira odsutvo žene, majčinske figure, čime se referiše na arhaičnu i plemensku kulturu koja je još uvek bila primjetna u Crnoj Gori u godinama umjetnikove mladosti, a koja u kontekstu izložbe funkcioniše kao omaž.

Zvuk, koji uvodi izložbu video radom postavljenim na ulazu u Galeriju Art (Youth-Selinunte, 2002-2019), nastavlja se i vani, u posebnoj instalaciji Wake up call, postavljenoj na zgradi nedaleko od galerije.


Obraćanje kustoskinje Frančeske Komiso

Dobro veče svima,

Velika mi je čast i veliko zadovoljstvo što sam ovdje, u ulozi kustosa, da sa vama otvorim izložbu Aleksandra Đuravčevića.

Aleksandra sam upoznala u Firenci, sredinom 90-ih godina, kada je napustio svoju zemlju zbog rata kako bi nastavio studije na Akademiji lijepih umjetnosti, u najbogatijem gradu  umjetnosti u cijeloj Italiji. Sjećam se da me je upravo on natjerao da otkrijem mnoga mjesta, arhitekturu i djela prošlosti koja su malo poznata turistima, ali i Firentincima. Sjećam se i njegovih crteža sa punim linijama, divnih gravura i brojnih knjiga koje su pratile njegovu znatiželju o svemu, umjetnosti, istorijii, arhitekturi, muzeologiji.

Tokom godina nastavila sam da pratim njegov umjetnički rad i da razgovaram sa njim puno o umjetnosti, i u ovom tekstu govora za izložbu pokušala sam da predstavim njegova djela i razmišljanja koja su srž njegove umetnosti onako kako sam ih ja uspjela razumjeti tokom svih naših neprekidnih razgovora, koji traju već 25 godina, a koji su me i doveli  danas ovdje, u Crnu Goru, zemlju koja prati sve njegove priče, a prije svega njegovu umjetnost.

Na ovoj izložbi su dva nova rada: jedan podsjeća na put u izgradnji, ili možda naprotiv, urušen put, gde muška imena umjetnikovih predaka paradoksalno dočaravaju odsutnost žene, i majčinske figure. Motherless Road, naziv djela, funkcioniše kao paradoksalni omaž, kreiran oko praznine koja ima snagu da uzdrma patrijarhalnu priču.

Naziv izložbe, Eastern Wind, odnosi se na vjetar rata, onaj isti vjetar koji u ovim žalosnim danima pustoši Ukrajinu, pridajući neočekivanu i dramatičnu relevantnost izloženom djelu: djelovi artiljerijskog oruđa koje je već eksplodiralo, pronađeno na mjestima koja su bila poprište rata u Bosni, sastavljene su u monumentalnu zvučnu instalaciju. Djelo koje živi, odjekuje i privlači našu pažnju i našu budnost.

Izložba se nastavlja i van ovih prostorija, nedaleko odavde, u istoj ovoj ulici, nalazi se još jedna svojevrsna zvučna instalacija kojom odjekuje zvižduk kroz prozorska okna kuće u kojoj je živjela umjetnikova baka. Zov mladosti, koji bez melanholije obnavlja energiju svih novih početaka.

Pozivam Vas da uživate uovoj izložbi, koju realizuju i promovišu Muzeji i galerije Podgorice.

Frančeska Komiso


Obraćanje direktora JU Muzeji i galerije Podgorice Vučića Ćetkovića

Dame i godpodo, dragi prijatelji,

Naša praksa u Muzeju grada je da 21. maj – Dan nezavisnosti obilježimo i kao ključni događaj kulture, jer kulturu cijenimo kao najvažniji dio identiteta našeg društva. Posebno je zadovoljstvo tim povodom predstaviti vam rad Aleksandra Đuravčevića, crnogorskog umjetnika međunarodne reputacije. Interdisciplinarna postavka pod nazivom “Vento dell ‘est” jedinstven je presjek njegovog recenetnog stvaralaštva.

Izložba koju večeras otvaramo u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada, predstavlja umjetnikov povratak nekim od njegovih najznačajnijih djela i ideja, kroz stvaranje novih verzija tih radova – posebno za ovu priliku.

Identitet, sloboda, rat, tradicija, nasljeđe, migracija – neke su od centralnih tema koje umjetnik na samosvojan način istražuje od početka svog stvaralačkog rada. Po tim temama i osobenom izrazu umjetnik je prepoznat i u globalnom sistemu umjetnosti.

Za Muzeje i galerije Podgorice ova izložba predstavlja još jednu potvrdu aktuelnosti i autentičnosti Đuravčevićevog rada. Zahvaljujem Aleksandru Đuravčeviću kao i timu saradnika i kustosa, na realizaciji ovog po mnogo čemu posebnog umjetničkog projekta.

Vjerujem da ćete i vi izložene radove doživjeti na sasvim poseban način.

Iskazujem zahvalnost i našim međunarodnim gostima, predstavnicima internacionalnih muzeja i umjetničke scene, koji su večeras došli da podrže Aleksandrov rad, kao i da iskažu podršku za program i rad Muzeja grada Podgorice, čime su nam ukazali posebnu čast.

Vučić Ćetković

Izložbu prati katalog u trojezičnom izdanju (crnogorski, engleski, italijanski jezik).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 + five =