Podgorica, Galerija “Centar” – Izložba fotografija umjetnice Ane Opalić

 

Centar savremene umjetnosti - logo

 
 

U četvrtak, 8. septembra sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba fotografija umjetnice Ane Opalić pod nazivom „Od portreta do vremena“.

Ana Opalić rođena je 1972. godine u Dubrovniku. Diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. 2003. predstavljala je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu (zajedno sa Borisom Cvjetanovićem). Rediteljka je i snimateljka dokumentarnog filma Još jednom (Ana Opalić i Noah Pintarić, 2014.) koji je premijerno prikazan na Zagreb Dox međunarodnom festivalu dokumentarnog filma. Trenutno snima novi dokumentarni film Lijek. Izlagala je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja.

U katalogu izložbe istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je, između ostalog, zapisala: “‘Ono što me najviše zanima u fotografiji je iza pogleda. Razmaknuti pogled i onda snimiti.’ U ovom autopoetičkom iskazu hrvatske fotografkinje Ane Opalić najpreciznije je objašnjen njen stvaralački čin. Šta je iza pogleda u izložbi Od portreta do vremena? To su serije fotografija njene majke u različitim raspoloženjima i stavovima koje impliciraju jedan topao, nježan odnos pun razumijevanja, crno-bijele i u koloru kao i fotografije njenih prijatelja i porodice. Od porodičnog neosjetno prelazi na estetsko, najeksplicitnije je to u crno-bijelim fotografijama gdje su one kontrapunkt. Neka su vrsta unutrašnjih monologa umjetnice jer vrijeme koje prolazi mijenja i razara sve…“ Izložbu u galeriji „Centar“ će otvoriti Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O UMJETNICI I IZLOŽBI
KLIKNITE NA KATALOG

Ana Opalic - katalog - naslovna

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × two =