Podgorica – Gudački kvartet Beogradske filharmonije

 

KIC - Logotip

 

 

Gudački kvartet Beogradske filharmonije otvoriće zimsku koncertnu sezonu Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”.

Koncert će biti održan u utorak, 26. januara u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice (ul. Marka Miljanova br. 4) od 20 sati, a od 25. do 30. januara biće organizovana Zimska radionica gudačkog kvarteta za mlade muzičare u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” u Podgorici. Ulaz na koncert je besplatan.

Gudacki kvartet Beogradske filharmonije - 1Na premijernom koncertu u Podgorici, Gudački kvartet Beogradske filharmonije izvešće djela Dejana Despića (Počasnica Stevanu Mokranjcu), Volfganga Amadeusa Mocarta (gudački kvartet KV 421, d-mol) i Morisa Ravela (gudački kvartet F-dur). Muzičari Beogradske filharmonije Jelena Dragnić (I violina), Vladan Lončar (II violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo) osnovali su Gudački kvartet u okviru matičnog orkestra 2011. godine.

U svoje najskorije internacionalne uspjehe Gudački kvartet Beogradske filharmonije ubraja koncerte u Ujedninjenim Arapskim Emiratima u okviru prestižnog festivala Abu Dabi Klasiks (Abu Dhabi Classics) i otvaranje koncertne sezone “Kamerna muzika u pustinji” u kompleksu Kasr Al Sarab u oazi Liva, prvo gostovanje u Kini u koncertnoj sali u Tjandžinu, kao i koncert u Parizu u Kulturnom centru Srbije.
Pored aktivne koncertne djelatnosti, kvartet ističe nastup na kanalu RTS Digital, uživo iz beogradskog Studija 6, kao i izlazak prvog kompakt diska u izdanju Beogradske filharmonije. Na albumu su uvrštena djela Betovena (gudački kvartet op. 74 – Harfni) i Bramsa (kvintet sa klarinetom), uz učešće klarinetiste Ognjena Popovića.
U sezoni 2013/2014 kvartet je ostvario zanimljiv ciklus Quartet + 1, u sali Beogradske filharmonije, u okviru kojeg je izveo pet programa kamerne muzike sa svojim specijalnim gostima. Svaki program je pored gudačkih kvarteta predstavio i kvintete (sa klarinetom, klavirom, glasom, i violom).
U sezoni 2012/2013 kvartet je premijerno izveo Koncert za gudački kvartet i orkestar Ervina Šulhofa, uz pratnju Beogradske filharmonije i tadašnjeg šefa-dirigenta Muhaja Tanga. Koncertne aktivnosti ovog kvarteta obuhvatili su u prethodnom periodu otvaranje Klasik Festa u Pančevu, obilježavanje Dana Evrope u organizaciji EU u Srbiji, nastup u okviru Konferencije Kreativna Evropa u Kulturnom centru Grad, koncerte na brodu Amadeus Rojal na putu od Beča do Crnog mora, gostovanja u Gračanici, Kragujevcu, Inđiji, Mostaru i Trebinju, kao i u Gornjem Milanovcu, Subotici, Vršcu i selu Stanišor na Kosovu i Metohiji, u okviru humanitarnih i društveno odgovornih projekata Beogradske filharmonije.

 

Gudacki kvartet Beogradske filharmonije - 2