Podgorica – Interaktivna instalacija umjetnice Vane Prelević

 

 

U okviru projekta „Centar park“ koji realizuje NVO Punkt danas je u Njegoševom parku u Podgorici prezentovana interaktivna instalacija umjetnice Vane Prelević.

 

 

Ideja je da se u centralnom parku gavnog grada, poput praksi velikih svjetskih metropola, dešava aktivnost koju vodi umjetnik, animirajući i aktivirajući građane. Princip je takav da se u parku odvija umjetnička aktivnost koja će pokrenuti kontakt, komunikaciju, pribiližavanja umjetnosti građanima, a koja će biti tematska.

 

Time se podstiče umjetnički izraz, umjetnost stavlja u funkciju grada, građana, ona dobija svoju najnepodredniju primjenu.

 

 

Po riječima umjetnice Vane Prelević, instalaciju čine cipele koje “lebde” u prostoru Njegoševog parka, zakačene elastičnim nitima za grane drveća. Cipele nemaju ulogu  zaposijedanja,  osvajanja prostora u kojem se nalaze, one su u funkciji otkrivanja i mapiranja zelenih površina. To su  preostala zelena ostrva u urbanom dijelu grada koja su  nam neophodna.

 

 

Ovim putem su prolazile razne generacije koje su  parkovski  prostor  ostavile u nasledstvo svojim potomcima da  ga i oni na isti način čuvaju i uživaju u njemu. Ovim činom poput neke vrste obreda  stvara se uzajamni sporazum među generacijama. Cipele su zakačene za lastike, tako da se mogu dohvatiti što  omogućava prolazniku da  rad  zadrži kao suvenir. Postavljanjem ovakve instalacije  umjetnost se stavlja u funkciju  prolaznika.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − seventeen =