Podgorica – Izložba “Art is (not) dead”, kustoski projekat istoričarke umjetnosti Anje Marković


U četvrtak 10. septembra 2020. godine u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Galerija Perjanički dom, biće otvorena izložba “Art is (not) dead”, kustoski projekat istoričarke umjetnosti Anje Marković.

Na izložbi učestvuje sedam umjetnika, a to su: Jovana Vujanović, Milica Mijajlović, Vlatka Vujošević, Teodora Nikčević, Siniša Radulović, Zdravko Debibašić Beli i Milena Živković.

Autorka izložbe, Anja Marković, je o izložbi, između ostalog, zapisala:

„Birajući da, u modernom duhu, daju sebi slobodu da se izraze onako kako im paše, često mijenjajući i kombinujući tehnike, ali i bivajući uvijek ideološki i misaono sebi dosljedni, ovi umjetnici stvaraju radove koji su tu da nas duboko zamisle. Kada stvaraju, gotovo svi polaze sa sličnih ili istih stanovišta, ali djela nikada ne sliče jedna drugima. Baš kao i u panku: kada se posmatraju zajedno, mogu djelovati nesinhronizovano i nesložno. Tek dubljim posmatranjem i promišljanjem mogu se uhvatiti njihove iste „melodije“. Iako neki još od kraja 70-ih najavljuju kraj umjetnosti, ona nije mrtva. Čak naprotiv – djeluje življa nego ikada do sada.”

Zbog epidemiološke situacije, napominjemo da je nošenje maski obavezno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − four =