Podgorica – Izložba Bivstvovanje, autora Aleksandra VukotićaU četvrtak, 5. maja 2022. godine, u 20 časova u Dvorcu Petrovića, biće otvorena izloža “Bivstvovanje”, autora Aleksandra Vukotića.

“Ako pođemo od toga da nama najbliskije forme bivstvovanja počivaju u jednistvenom iskustvu Života i Svijeta oko nas, onda se slikarstvo Aleksandra Vukotića može posmatrati kao njegovo smjelo i iskreno nastojanje da kreira jedan potpuno nezavisan i autonoman svijet umjetničkih formi, koje imaju svoje vlastito, samostalno bivstvovanje u nekom sasvim novom, imagniranom poretku njegove slike. Riječ je o tome da Vukotić namjerava, likovno, slikarski, da stvorenim umjetničkim formama – simbolima, znakovima, određenim pojmovima itd, ponudi jedno sasvim novo postojanje, novi identitet, novu određenost u smislu novouspostavljenog značenja ili doživljaja, i tako stvori jedan autonomni narativ slike koji ima svoj konačni, nezavisni entitet. Važno je, međutim, da ti odabrani pojmovi ili umjetničke forme ovdje nemaju mimetičnost u smislu citatnosti nekog njihovog već usvojenog univerzalnog simboličnog narativa, već njihovo formalno i sadržajno značenje počiva upravo u njihovom novouspostavljenom karakteru, jednistvenom i samostalnom identitetu.“, zapisala je u tekstu koji prati katalog istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević.

Aleksandar Saša Vukotić rođen je 1980. u Podgorici. Diplomirao je na FLU Cetinje na Odsjeku slikarstvo u klasi prof. Branislava Sekulića 2002 godine, a postdiolomske na istom fakultetu završio je 2006 godine. Učesnik je brojnih grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.   

Dobitnik je nagrada publike za kratki video „Kratki tečaj o milosrđu“ (2009), nagrade za vizuelni identitet (scenografiju) predstave „Smrtni grijesi“ na festivalu Crnogorskog teatra (2007), nagrade „Milunović, Stijović, Lubarda“ za najbolju sliku, ULUCG (2005), nagrade za najbolju izložbu mladog umjetnika, galerija „Centar“ Podgorica (2003) i prva nagrade za slikarstvo FLU Cetinje (2002).

Autor je kratkih video formi : “Otac, sin” i “Kratki tečaj o milosrđu” kao i desetak scenografija za pozorišne predstave u produkciji: CNP, Kraljevsko pozorište “Zetski dom”, Budva “Grad teatar”, Festival “Kotor art”, Festival “FIAT” Podgorica, Nikšićko pozorište, Pljevaljsko pozorište

Bio je angažovan kao saradnik u nastavi kod profesora DR.Phil. Valdimira Vukićevića na predmetima iz oblasti teorije umjetnosti, filozofije umjetnosti i estetike, na Fakultetu Umjetnosti UDG Podgorica.

Osnivač je i organizator “Smotre kratke video forme” 2006. do 2008., i Festivala Alternativnog Video Izraza “AVI fest” od 2009. do 2012.godine. To su prve kulturne manifestacije u organizaciji civilnog sektora u Crnoj Gori tj. nezavisne umjetničke scene u Crnoj Gori. 

Umjetnički direktor NVU FIAT Podgorica.

Izložbu će otvoriti Aleksandar Saša Čilikov, a publika će je moći pogledati do 5. juna. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 − three =