Podgorica – Izložba “Božidar Vuković Podgoričanin 1460–1539”


Matica crnogorska i Glavni grad Podgorica

poklanjaju

Osnovnoj školi „Božidar Vuković Podgoričanin“ u Podgorici

izložbu

Božidar Vuković Podgoričanin 14601539

Izložba posvećena vojvodi i štamparu BOŽIDARU VUKOVIĆU POGORIČANINU predstavlja nastavak saradnje Matice crnogorske i Glavnog grada Podgorica, kada smo prošle godine, uz podršku Ministarstva kulture, realizovali izložbu Crnogorsko ćirilsko štamparstvo. Povod za organizovanje izložbe bili su jubileji: 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika –prve knjige iz Crnojevića štamparije i500 godina od štampanja Psaltira  i Služabnika –prvih knjiga iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina.

Crnogorska dinastija Crnojevića osnovala je prvu štampariju na Balkanskom poluostrvu i prvu državnu štampariju u Evropi. Inkunabule iz Crnojevića štamparije i knjige iz štamparije vojvode Božidara Vukovića Podgoričanina prvorazredni su simbol crnogorske nacionalne kulture i identiteta. Ovim projektom želimo da učenicima i crnogorskoj javnosti približimo domete i značaj veličanstvene figure naše istorijske i kulturne prošlosti – Božidara Vukovića Podgoričanina i njegovog sina Vićenca. Vojvoda Božidar Vuković Podgoričanin je 1519. godine u Veneciji oformio štampariju, okupljajući stručne ljude, koji su već imali iskustvo iz Crnojevića štamparije, te nastavlja da izrađuje bogoslužbene knjige na ćirilici. One su distribuirane i prodavane diljem pravoslavnih slovenskih zemalja, gdje danas predstavljaju kulturno dobro najviše vrijednosti.

Izložbu čini 12 bogato ilustrovanih panoa sa pratećim tekstom. Pored prikaza reprezentativnih stranica knjiga i ilustracija, izložba donosi i biografske detalje o Božidaru i Vićencu Vikoviću, opisuje knjige koje su štampali, govori o njihovom uticaju i ugledu koji su stekli.

U programu učestvuju Ana Medigović, sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada, Ljubinka Nedić, direktorica O. Š. „Božidar Vuković Podgoričanin“ i Dragan Radulović, predśednik Matice crnogorske. Program će biti održan u O. Š. „Božidar Vuković Podgoričanin“ u Podgorici, u četvrtak 22. oktobra 2020. godine, s početkom u 10 časova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + 13 =