Podgorica – Izložba karikatura i promocija knjige Luka Lagator „Karikature 2008–2020 – nagrađeni i selektovani radovi“


Povodom obilježavanja 55 godina stvaralaštva Luke Lagatora i izlaska iz štampe njegove druge knjige nagrađenih i selektovanih radova na svjetskim festivalima karikature, Matica crnogorska, Sekretarijat za kulturu i sport i JU Muzeji i galerije Podgorice organizuju predstavljanje značajnog segmenta opusa ovog multimedijalnog likovnog umjetnika u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto. Svečano otvaranje izložbe i promocija knjige održaće se u utorak, 27. jula, sa početkom u 20h, u Modernoj galeriji JU Muzeji i galerije Podgorice.

Knjiga u kojoj je objavljeno 78 nagrađenih i 148 selektovanih radova širom svijeta, od 2008. godine do danas, izašla je u izdanju Matice crnogorske, uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture Crne Gore. Na izložbi će biti izloženo svih 125 nagrađenih radova Luke Lagatora. O knjizi i stvaralaštvu Luke Lagatora na polju karikature, govoriće Vlatko Simunović, Marko Špadijer i Ana Medigović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport. Prisutnima će se obratiti i autor.

Luka Lagator je istaknuti kulturni stvaralac, član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1978. godine i Udruženja karikaturista Crne Gore od 1997. godine, član je Matice crnogorske i predśednik njenog Ogranka Cetinje. Jedan je od najpoznatijih svjetskih autora kada je u pitanju festivalsko-salonska, odnosno takmičarska karikatura. O tome svjedoči 125 nagrada na internacionalnim festivalima širom svijeta, brojne nominacije i više stotina selektovanih radova, rad u internacionalnim žirijima, kao i 28 samostalnih izložbi karikature i 27 samostalnih izložbi slika u zemlji i u inostranstvu. Među navedenim priznanjima posebno se ističu dvije Plakete Ujedinjenih nacija, „Zlatni Pjer“, Nagrada „The Yomiuri Shimbun“ – Japan, „Premio CAVA“ – Italija, „Grand prix“ – Alania, „Grand prix“ – Zagreb, „Majstor karikature“ – Plovdiv, Nagrada „RED MAN“ – Kina i 15 prvih nagrada na raznim internacionalnim takmičenja najboljih svjetskih karikaturista.

Lagator je dobitnik Trinaestonovembarske nagrade, Nagrade Prijestonice Cetinje, Povelje „Ivan Crnojević“ i najvećeg državnog priznanja Trinaestojulske nagrade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − 12 =