Podgorica – Izložba karikatura i promocija Monografije Darka DrljevićaMatica crnogorska i Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ Podgorica organizuju u četvrtak, 25. aprila 2019. godine Izložbu karikatura Darka Drljevića /tridesetak nagrađenih radova/ sa početkom u 18:30 h u prostorijama Narodne biblioteke ,,Radosav Ljumović“, a u 19:00 h biće promovisana Monografija ovog umjetnika, takođe u Biblioteci.

Izložbu će otvoriti Luka LAGATOR, istaknuti likovni stvaralac.

O knjizi govore: Radojica BULATOVIĆ, novinar, Luka LAGATOR, likovni stvaralac i autor – Darko DRLJEVIĆ, samostalni umjetnik.

Moderator večeri biće glumac Danilo ČELEBIĆ, koji će i čitati Drljevićeve kratke priče i aforizme iz knjige.

Svojim prisustvom i izvođenjem klasične muzike na gitari veče će uveličati i uljepšati dr Srđan BULATOVIĆ.

Knjiga – monografija je izdata u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca u Zagrebu, a sufinansirao je grad Zagreb. Urednik knjige je Danilo Ivezić, predsjednik udruge Crnogoraca, a štampao je Skaner studio iz Zagreba.

Darko Drljević rođen je 1962. god. u Kolašinu, Crna Gora. Slobodni je umjetnik od 1997. Predśednik je Udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka evropskog Udruženja karikaturista (FECO Montenegro).

Do sada je osvojio 193 nagrade na međunarodnim takmičenjima.

Imao je 59 samostalnih i preko 450 kolektivnih izložbi.

Osnivač je i glavni urednik humorističkog magazina „Tuš“ i organizator prvog međunarodnog festivala karikature – Kolašin 2007. Bavi se slikarstvom, ilustracijom, grafikom, ilustrovanjem udžbenika, kao i animiranim filmom. Radio je za mnoge crnogorske dnevne novine kao što su ,,Pobjeda“, „Publika“, „Republika“, „Dnevne novine“; magazine „Omladinski pokret“, „Ošišani jež“, „Ilustrovana politika“, „Večernje Novosti“, „Blic“, mariborski dnevni list „Večer“ itd.

Objavio je knjigu karikatura i kratkih priča 2010 godine.

Trenutno radi kao karikaturista–komentator na portalu RTCG i dnevnom listu „Pobjeda“.

Dobitnik je specijalne nagrade za slikarstvo u Nakcivanu – Azerbejdžan, 2013. godine.

Ilustrovao je mnoge knjige i školske udžbenike.

Živi i radi u Podgorici.Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ Podgorica, Njegoševa 22

ČETVRTAK, 25. aprila 2019. godine, u 18:30 i 19:00 sati