Podgorica – Izložba „Linija istog i različitog“


„Saša Pančić, istaknuti suvremeni beogradski likovni umjetnik, prvi se put predstavlja u Centru savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici svojom samostalnom izložbom, koja je svojevrsni presjek njegovog dosadašnjeg, izuzetno bogatog i koegzistentnog stvaralaštva.

Pančić je dugo prisutan i izuzetno aktivan na beogradskoj i srpskoj umjetničkoj sceni, a njegov rad nije ostao bez odjeka niti u Bugarskoj i Hrvatskoj, gdje povremeno djeluje, dok se u Crnoj Gori (do sada) predstavio izložbama u Kotoru i Baru. Pančićevi radovi u posrednoj su sprezi s fenomenologijama konstruktivističke i minimalne te mentalnim svojstvima konceptualne umjetnosti. Takav pristup podrazumijeva raznovrsne autorske postupke kojima je svojstveno da je konačni produkt rezultat konkretnog procesa stvaranja koji umjetnost svodi isključivo na njene osnovne funkcije. Specifičnost njegovog izričaja je što odanost istraživanju značenja i funkcije umjetničkog djela, nerijetko postiže konsekventnom upotrebom linije koja se može očitati kao osnovni subjekt njegovih radova te stilska i kronološka poveznica brojnih epizoda njegovog opusa, a koja, gotovo u nastavcima, spaja njegova djela ostavljujući da ona teku i pretapaju se iz jednog u drugo. Linija je također osnovni faktor oblikovanja, analize i razrade Sašinih kompozicija, kohezioni faktor autorovog putovanja kroz avangardna poglavlja moderne i suvremene umjetnosti, objedinjujuća metijerska poveznica između njegovih slika, skulptura i crteža te subjekt prodora u treću dimenziju, odnosno sredstvo za bijeg i napuštanje skulpturalne forme“ – zapisao je istoričar umjetnosti Mladen Lučić u tekstu za katalog koji prati izložbu.

Saša Pančić rođen je u Mostaru 1965. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, na odsjeku za slikarstvo, 1989. godine. Magistrirao je na Fakultetu likovne umetnosti, odsjeku za crtež, u Beogradu 1992. godine u klasi profesora Dragana Lubarde. Status Samostalnog umjetnika stekao je 1988. godine. Učesnik je velikog broja samostalnih i grupnih izložbi, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Njegovi radovi nalaze se u brojnim muzejima i javnim kolekcijama poput Muzej Zepter, Beograd, Srbija / Muzej „Macura“, Banovci, Srbija / Narodni muzej Kraljevo, Srbija / Park skulptura „Kakslauttanen“ Laponija-Finska / Javni prostor grada Sofije, Bugarska / Park umjetničke škole “Šumatovačka”, Beograd, Srbija  / Kolekcija “Wienere”, Beograd, Srbija / Kolekcija Luciano Benetton, Italija / Kolekcija Gradske Galerije Grožnjan, Hrvatska / Kolekcija Galerije Zuccato, Poreč, Hrvatska itd…

Izložbu će otvoriti kustoskinja izložbe Milena Mijović Durutović, a izložba će se moći pogledati do 13. novembra. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 3 =