Podgorica – Izložba Nine Ivanović


Atelje 10 je umjetnički prostor namijenjen istraživanju različitih savremenih umjetničkih praksi, izlagačkoj djelatnosti, rezidencijalnom boravku crnogorskih i inostranih umjetnika, kustoskim projektima u okviru svih praktičnih i eksperimentalnih metoda savremene umjetnosti, kao i saradnji sa svim slobodnim inicijativama u raznim vidovima umjetničkog izraza. Atelje 10 zamišljen je kao prostor otvoren za svaku vrstu komunikacije u okviru savremenog umjetničkog djelovanja, afirmaciju slobodnog umjetničkog  izraza u različitim vidovima njegovog postojanja i promociju svih oblika kreativnog dijaloga u umjetnosti danas.

U prostoru Ateljea 10 u toku je rezidencijalni boravak Nine Ivanović, likovne umjetnice iz Beograda.

Nina Ivanović je rođena 1986. u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godinem, smjer slikarstvo. Od 2006. godine aktivno učestvuje na umjetničkoj sceni kroz domaće i internacionalne radionice, ljetnje škole, samostalne i grupne izložbe.

Nina Ivanović je dobitnica nagrade 57. Oktobarskog salona (2018), Prve nagrade za crtež iz Fonda Vladimira Veličkovića (2014), Nagrade Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (2009). Umjetnički projekti, samostalne i grupne izložbe organozovane su u relevantnim izložbenim  prostorima u Beogradu, Bazelu, Parizu, Monpeljeu, Beču, Berlinu i mnogim drugim evropskim gradovima.

Tokom tri mjeseca 2013/14. bila je na rezidencijalnom programu u Glo’Art centru u Belgiji i 2017. godine je provela mjesec dana u Bazelu (Švajcarska) na rezidenciji Kuckucks Nest. Realizovala je radove u javnom prostoru poput rada ,,Pejzaži” u italijanskom gradu Vitorio Veneto (2018) i svjetlosne instalacije ,,Perači prozora” na prozorima zgrade Kulturnog centra Beograd (2019).

Zajedno sa još šest kolega i koleginica osnovala je Umjetnički kolektiv U10, u kom kao ko-organizatorka aktivno učestvuje u profilisanju savremene umjetničke scene u Srbiji, te komunikaciji i povezivanju sa akterima iz svijeta umjetnosti na internacionalnom nivou.  Živi i radi u Beogradu.

Atelje 10 biće otvoren izložbom radova Nine Ivanović, nastalih tokom trajanja njenog boravka u Ateljeu. Otvaranje je 16. septembra u 19 h, kada će prostor biti otvoren za pośetioce.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 2 =