Podgorica – Izložba „Praistorijska staništa iskonski kulturni pejzaž“

 

podgoricko kulturno ljeto - logo

Da je vjecna Crna Gora

 
 

Izložba „Praistorijska staništa iskonski kulturni pejzaž“ biće otvorena u okviru manifestacije „Podgoričko ljeto 2016“ u petak, 2.septembra, na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“, sa početkom u 19 sati.

Ovom izložbom biće predstavljeno kameno doba i razvoj čovjeka od neandertalca do homo sapiensa, od 160 hiljada godina pa do 5 hiljada godina prije nove ere. Počeci razvoja homo sapiensa na teritoriji Crne Gore otkriveni su u Crvenoj stijeni, Kremenštici, Biočima, Medenoj stijeni, Trebačkom kršu, Odmutu, Mališinoj pećini, Spili, Bijedićima, Beran kršu… Ovi lokaliteti su dokaz kontinuiteta našeg postojanja sa potvrđenim prvim kulturni slojevima i prvim artefaktima u našoj istoriji.

 

Arheolosko nalaziste

 

Pećine su u geološkoj prošlosti služile kao prirodna skloništa fosilnom čovjeku i pojedinim životinjama pred klimatskim nepogodama, a neke su bile naseljene kroz dugi vremenski period. Zbog toga se u pećinama pronalaze skeletni ostaci fosilnog čovjeka, lovnih životinja kojima se hranio i što je posebno značajno pećinske naslage sadrže ognjišta, kamena i koštana oruđa u razvojnom redosledu materijalnih kultura. Pećine su u razvoju čovjeka, materijalnih kultura i duhovnog života odigrale vrlo značajnu ulogu, pa je i današnja paleolitska arheologija bazirana na egzaktnim rezultatima postignutim kompleksnim proučavanjem pećina i praistorijskog inventara u pećinskim segmetnima.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 + one =