Podgorica – Izložba slika Biljane Keković

Moderna galerija Podgorica

Izložba slika Biljane Keković “Misli u pokretu” otvorena je 14. aprila 2016. godine u Modernoj galeriji u Podgorici.

Izložbu je otvorila rukovodilac Moderne galerije i istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 1

BILJANA KEKOVIĆ (1970)

Biljana KekovicDiplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek Grafički dizajn u klasi prof. Mila Grozdanića i odsjek Slikarstvo u klasi prof. Ratka Lalića (1993).

Magistrirala   slikarstvo   u   klasi  prof.  Branislava Sekulića.

Radi u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

VAŽNIJE SAMOSTALNE IZLOŽBE:

2009. Galerija Pizana, Podgorica
2006. Santa Maria “Grad Theatre city Budva”, Budva
2005. Galerija„Bel Art”, Novi Sad
1995. Plavi Dvorac, Cetinje
1993. Galerija Centar, Republički kulturni centar, Podgorica

VAŽNIJE KOLEKTIVNE IZLOŽBE:

2016. „Tangible proof”, Harbor Galerija, Univerzitet Masačusets, Boston, USA
2015. Salon 13. novembar, Cetinje, „Petar Lubarda”, Galerija Miodrag Dado Đurić
2014. „Let’s the arts”, Ljubljanski grad, Ljubljana
2013. Utisci, Harbor Galerija, Univerzitet Masačusets, SAD
———Salon 13. novembar, Cetinje „Petar Lubarda”, Galerija Miodrag Dado Đurić
2010. FEHISPOR, Badajos, Portugalija Casa de Culturade Elvas, Portugalija
———Izložba 33 crnogorska umjetnika, Galerija Zvonimir, Zagreb
———„Landscape Without Borders”, Simbol art gallery, Budimpešta
2008. Izložba „Pogled na savremenu crnogorsku umjetnost”, Galerija „Karas”, Zagreb
———NEXO, Centro San Clemente,Toledo, Španija
———Sedam Crnogorskih slikara, Brisel;
2007. Izložba ART Cooperation, Cultur Kontakt, Palas Porcia, Beč
—- —-Balkan art, Novi Sad
2006. Hercegnovski zimski salon, Galerija „Josip Bepo Benković”, Herceg Novi
———Novi talas, Internacionalni festival Sarajevo
———Novi talas, Kulturni centar, Pariz
———Novi talas, Utreht, Holandija
———Internacinalna izložba zastava, Novi Sad
———Jesenji salon, Pariz
———Novi talas, Brisel
2004. Aktuelni trenutak u crnogorskoj umjetnosti, Gradska galerija, Ljubljana
2003. Feastival FONA, Rijeka
2002. IV Cetinjski bijenale, Cetinje – Projekat „Šoljica kafe za osobu X”, u saradnji sa Natašom Đurović
2001. Recentno crnogorsko slikarstvo, Gradska galerija, Grac, Austrija
2000. Recentno crnogorsko slikarstvo, Bečki Parlament, Beč
———II Bijenale pejzaža, Novi Sad
1999. Autoportret u crnogorskoj umjetnosti, Moderna galerija, Podgorica;

NAGRADE:

2008. Hercegnovski zimski salon
2007. „Milunović, Stijović, Lubarda”- Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore
2006. Hercegnovski zimski salon
2005. Pohvala Međunarodnog bijenala u Niksiću
2001-2002. UNESCO laureat IFPC za područje Balkana
2001. Podgorički likovni salon
2000. Nagrada za mladog umjetnika, Bijenale pejzaža u Novom Sadu
1992. FLU za grafički dizajn
1990. FLU za slikarstvo

KONTAKT
Adresa: Milana Raičkovića7, 81000 Podgorica
Mail: bkekovic@gmail.com,
Telefon: +38267 202 997

Moderna galerija je veliki izazov za svakog umjetnika. Prostor za izlaganje pruža velike mogućnosti, ali je i vrlo zahtjevan za umjetnika. Izložba Biljane Keković je jedna od onih za koju se može reći da je odgovorila svim tim zahtjevima i zasijala punim sjajem. Platna dominiraju prostorom, njihova boja, svjetlost i energija koju isijavaju, čine prostor toplim i vedrim, u kojemu se svaki pośetilac, bez obzira na nivo njegovog poznavanja likovne umjetnosti, mora ośećati prijatno i uzvišeno. Biljana Keković ne priređuje tako često samostalne izložbe, ali koliko god je trebalo čekati do ove izložbe, itekako je vrijeđelo.

Montenegrina.net

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 2

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 3

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 4

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 5

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 6

“Kritika je već na njenim prvim samostalnim izložbama prepoznala slikarku koja je jasno izrazila svoj stvaralački put određen izrazito slikarskim razlozima i motivima, te uvjerenjem da će svoju autorsku ličnost graditi u mediju slike, odnosno na njenim tradicijskim vrijednostima. Jedna od prvih karakteristika koje su uticale na to Biljanino čvrsto uvjerenje po kojem se i savremeni slikar može izražavati u mediju slike, bilo je podsticajno u formativnom razdoblju, jer je artikulisalo njen likovni izraz sa prepoznatljivim autorskim obilježjima. Upravo na tim činjenicama izrastalo je njeno slikarstvo u reprezentativan opus koji je danas ne samo prepoznatljiv na recentnoj domaćoj likovnoj sceni već i nezaobilazan činilac u kritičkom pregledu njene polivalentne stvarnosti.

Pažljivo odabrane za ovu priliku, pred nama su slikarske površine prekrivene mnogobrojnim ekspresivnim oblicima, linijama, teksturama. Radi se o radovima koji, predstavljeni kao niz vizuelnih jedinica, sačinjavaju zaokruženu konceptualnu likovnu cjelinu.

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 7

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 8

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 9

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 10

Tehnika koju slikarka koristi je uglavnom ulje na platnu. Ona slika motive iz svakodnevnog života, ali ona stvari vidi na svoj način, malo drugačije, reklo bi se – iznutra, iz suštine bića onoga što prenosi na platno. Njena stvarnost se samo naoko razlikuje od one i оnakve stvarnosti kakvu je vidi takozvani obični posmatrač. Za njeno slikarstvo karakterističan je naglašen, specifičan kolorit koji doprinosi tome da slike primamo uz maksimalno angažovanje svih čula, a ne samo čula vida. Ovaj kolorit, zapravo, uvodi posmatrača u istraživanje dubljeg sadržaja slike.

Magma što je „šiknula” iz slikarkinog bića sadrži i ,talog’ iracionalnog i podsvjesnog koji ona majstorski oblikuje kistom u prostore imaginarnog pejzaža kao svoja duhovna i emocionalna stanja. Stoga će udaljavanje od realnog i prepoznatljivog biti dosljedno ostvareno i u ovim novim platnima rađenim zadnjih godina, a u kojima autorka osvaja i nove predjele unutrašnjeg pejzaža. Jedna od najsloženijih i najviših ljudskih sposobnosti jeste upravo sposobnost stvaranja znakova, odnosno semantička djelatnost. Ono što činimo u toj djelatnosti, činimo kako bismo nekome prenijeli ono što postoji u našoj nutrini, a što se jedino može saopštiti putem materijalne stvarnosti.

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 11

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 12

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 13

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 14

Slikarstvo Biljane Keković od one je vrste koju karakteriše moćni kolorit, pa njena boja plijeni pogled gotovo hipnotički – silovita je, zvučna, pokrenuta i živa, raskošna i gusta, ekspresivna i čulna. Zbog nje se Biljanine slike doživljavaju snažno i sugestivno, a pamte se ponajviše upravo po kolorizmu.

Motivi,   figurativno   prepoznatljivi,   ali   emotivno modifikovani i ekspresivno transformisani, pretvaraju se   na   njenim   slikama   u   „podgrijanu”   vizuelnu fascinaciju. Sve izvire iz silovite i grčevite čuvstvenosti, pri čemu se autorka prepušta intenzitetu doživljaja i slobodi imaginacije, a priča, koja je polazište i inspiracija, često postaje pozornica njenih ponekad gotovo metafizičkih fantazija. Priča je, medutim, ipak tek okosnica likovnih događanja na njenim platnima, jer glavni protagonisti uvijek ostaju boja, forma i linija.

Koloristička organizacija slike je njen osnovni uporišni motiv koji  izaziva snažne emotivne reakcije prilikom njihove percepcije. Baziran na intenzitetu koji doseže „fovističku   čulnost” ovaj kolorit, zapravo uvodi posmatrača u istraživanje dubljeg sadržaja slike. Boja kao osnovni izražajni element,      natopljena je jasnom svjetlošću. Intenzivan koloristički angažman palete efektnog sastava: crvena, plava, zelena, ljubičasta, žuta, sa specifičnim pasažima bijele, učinili su svoje u oblikovnoj transformaciji formi koje se razuđuju u plastičkom sadržaju pod hitrinom zavitlanih, pastuoznih nanosa. Kompoziciono, bojeni nanosi su grupisani ili razmješteni po vertikali u odgovarajućem ritmu kretanja. Ređanje, zgušnjavanje i prelamanje bojenih fragmenata različite morfologije svojim ritmom čine da pulsira površina slike. Tečna bojena materija se ponekad slobodno sliva i curi, pa u kombinaciji sa podslikanim partijama ostvaruje izrazitu pikturalnost.

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 15

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 16

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 18

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 17.1

Elaborirajući novi ciklus slika Kekovićeva je, po prirodi stvari, razvila i odgovarajući postupak zasnovan na akciji, jakom gestu na širokim površinama, čiji se intenzitet smanjuje što je površina veća. U graničnim oblastima, u kojima se različito definisane hromatske površine dodiruju, intenzitet ponovo dobija na snazi. Direktnim nanošenjem boja, dinamičnom igrom planova, Biljana gradi kompoziciju iz više epizoda, podređujući ih jedinstvenom sižeu. I pored toga njena kompozicija se ne rasplinjava. Osjeća se povezanost likovnih elemenata. Boja je simbol slikarkine unutrašnje nužnosti, njenih snova i sjećanja. Ona pušta boji da je nosi, otuda osjećaj meditativno-intuitivnog stvaranja. Boja gradi novu strukturu slike zasnovanu na dematerijalizaciji realnosti iz koje se ponekad ne gube diskretno naznačeni asocijativni elementi.

Kekovićeva, na ranijim radovima, u boju i na podlogu involvira škriljasto-zrnastu materiju, ponekad pijesak, ili parčiće čipke. Svi ti nus produkti, fiinkcionalno su reintegrisani slikarskim postupkom u opšte optikalno tkivo slike, tako da se ne doživljavaju nečim stranim.

Nesumnjivo je da djela Biljane Keković zrače izrazitim ekspresivnim nabojem. Neka vrsta nesputane strasti upućuje na njenu odanost pozivu za koji se opredijelila. Njen pristup je senzitivan, zasniva se na intuiciji, imaginaciji i emociji, koja je u osnovi njenog stvaralačkog bića.

Najnoviji radovi odaju slikarku prepoznatljivog rukopisa, ubjedljive likovne vokacije. Sve to Kekovićevu svrstava u red promišljenih i zapaženih crnogorskih likovnih umjetnika zrele umjetničke prakse”.

PETRICA DULETIĆ,
istoričarka umjetnosti

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 19

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 20

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 21

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 22

Izlozba u Modernoj galeriji u PG - 23

VIDEO ZAPIS IZLOŽBE

Fotografija Biljane Keković preuzeta iz kataloga koji je štampan povodom ove izložbe.
Sve ostale fotografije i video zapis – Montenegrina.net