Podgorica – Izložba „Žena kao motiv u radovima koji pripadaju evropskoj zbirci“


Od četvrtka 10. juna, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Galeriji Centar, može se pogledati izložba „Žena kao motiv u radovima koji pripadaju evropskoj zbirci“.

U postavci su zastupljeni radovi šesnaest umjetnika: Krsto Andrijašević, Sanja Bulatović, Filip Janković, Srđan Kovačević, Ana Đukanović Miljkovac, Pavle Pejović, Dimitrije Popović, Miodrag Šćepanović, Srđan Vukčević, Milena Popović Jovićević, Luka Tomanović, Noel Emanuel Galea Bason, Luciano Micallef, Miloš Bajić, Miodrag Miško Petrović i Dragan Tapi Malešević.

U tekstu koji prati izložbu, kustoskinja Marina Čelebić, je između ostalog, zapisala:

„Žene, žensko tijelo  su inspiracija i motiv umjetnicima  i glavni simbol  njihovog stvaranja  još od samih početaka istorije umjetnosti, još od vremena paleolitskih Venera. Žene, majke, sestre, ratnice, dame, inspiracije, umjetnice, dive… imale su ogromnu  umjetničku ulogu kroz istoriju. Ono u što smo mogli da se uvjerimo je da ne postoji omiljenija  tema u umjetnosti od žene. Na izložbi Žena kao motiv u radovima koji pripadaju evropskoj zbirci iz fonda CSUCG zastupljeno je osamnaest prikaza žena, portreta, aktova. Prikazane su u različitim tehnikama i imaju različitu simboliku. Bilo da se radi o sjetnoj, pozerki, stojećoj, princezi…one predstavljaju nešto čisto i savršeno, nikako ženu kao samo prolazni objekt požude.“

Izložba se može pogledati do 25. juna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 1 =