Podgorica – Izložba “Zvuk i slika iza zavese” Đorđa Aralice


U petak 09. aprila 2021. godine, sa početkom u 12 časova, u Galeriji Centar, biće otvorena izložba umjetnika Đorđa Aralice pod nazivom “Zvuk i slika iza zavese”. Nakon otvaranja u Galeriji Centar, istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević razgovoraće  sa umjetnikom Đorđem Aralicom.

Đorđe Aralica je rođen 1963. godine u Otočcu. Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i doktorirao višemedijsku umjetnost na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a sa statusom samostalnog umjetnika. Araličino umjetničko interesovanje je u domenu istraživanja međuodnosa skulptoralne forme, medija i prostora, kao i česte suprotstavljenosti umjetnosti skulpture efemernom kontekstu i realitetima savremenog svijeta. Boravio je u SAD-u i više mediteranskih zemalja i izlagao na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je prestižne međunarodne nagrade Polok-Krasner fondacije za 2019-20. godinu.

Istoričarka umjetnosti Nataša Rill je u katalogu koji prati izložbu, između ostalog, zapisala:

“Transponujući početnu ideju autor gradi skulpture-objekte koji, pored svoje spoljašnjosti, nude pogled unutra ali i iznutra. Aralica redefiniše klasično poimanje skulpture koja je jedinstven i zatvoren volumen koji ostavlja prostor potpuno izvan skulpture. Unutrašnjost njegovih skulptura prožeta je prostorom, pri čemu prostor postaje sastavni deo kompozicije – on se uvlači u samo jezgro volumena.

Ovakvim postupkom izjednačava volume i prostor koji tvore i obavijaju skulpturu. Oslobađanjem svetlosti u skulpturi pogled se više ne zaustavlja na površini – posmatraču se nudi pogled unutar skulpture.”

Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, otvaranju izložbe će prisustvovati novinari, a zainteresovana publika će ga naknadno moći pogledati na oficijalnom YouTube kanalu i Facebook stranici Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba se može pogledati do 30. aprila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 18 =