Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra


U utorak, 10. marta 2020. godine, sa početkom u 20 časova na velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.                                          

Pod upravom španskog dirigenta Ikera Sančeza Silve, umjetničkog direktora orkestra Bilbao Sinfonieta biće izvedena djela: „Danson broj 2“ meksičkog kompozitora Artura Markeza, Koncert za gitaru i orketar „Al Andaluz“ Huana Manuela Kanjizaresa i svita „Trorogi šešir“ Manuela de Falje.

Jedan od najznačajnijih i najuticajnijih flamenko izvođača i kompozitora, Huan Manuel Kanjizares će tumačiti solističku dionicu u koncertu „Al Andaluz“ koji je posvetio svom prijatelju i kolegi Paku de Lusiji.


IKER SANČEZ SILVA debitovao je dirigujući Nacionalnim orkestrom Baskije 2007. godine. Od tada je rukovodio nekim od najboljih orkestara u Španiji i Portugalu, kao što su: Simfonijski orkestar Tenerife, Nacionalni orkestar Barselona, Simfonijski orkestar Bilbao, Filharmonija Oviedo, Simfonijski orkestar Casa da musica – Porto (Portugal), Španski nacionalni orkestar JONDE. U periodu od 2007. do 2009. godine bio je asistent dirigenta Simfonijskog orkestra Bilbao.

Sarađivao je sa: Bostonskim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom iz Los Anđelesa, Kraljevskom filharmonijom Liverpula i BBC filharmonijom kao asistent dirigenata: Rafaela Fribeka de Burgosa, Vasilija Petrenka, Huanho Mena, Pabla Gonzalesa, Gintera Herbiha i Mihaila Jurovskog.

Posebno interesovanje pokazuje za savremenu muziku pa je snimio više nosača zvuka na kojima su zastupljene kompozicije XX i XXI vijeka. Takođe je snimao za španske i baskijske nacionalne televizije i radio kanale (RTVE, RNE i EITB).

Od 2017. godine je umjetnički direktor orkestra Bilbao Sinfonietta


Huan Manuel Kanjizares je jedan od najznačajnijih i najuticajnijih flamenko kompozitora i izvođača na svijetu, ali takođe je izvođač klasičnog gitarskog repertoara, kao i svojih autorskih ostvarenja. Njegova karijera traje već četiri decenije, i prvi je i jedini flamenko gitarista koji je nastupao s Berlinskom filharmonijom.

Osvojio je mnoge prestižne nagrade i sarađivao s orkestrima kao što su: Štackapele Drezden, tokijski Simfonijski orkestar NHK, Simfonijski orkestar Birmingema, Nacionalni orkestar i hor Španije, Simfonijski orkestar Barselone i Katalonije i drugi. Deset godina je bio bliski saradnik Paka de Lusije kojem je i posvetio svoj Flamenko koncert za gitaru i orkestar Al-Andaluz. Radio je i s mnogim drugim vodećim umjetnicima kao što su: Enrike Morente, Kamaron de la Isla, J. M. Serat, Alehandro Sanz, Mauricio Sotelo, Leo Brauver, Džon Pol Džons i Piter Gabriel.

Pisao je djela za Španski nacionalni balet i muziku za nekoliko filmova, a učestvovao je na preko 100 albuma i objavio 14 studijskih izdanja.

Od 2003. godine predaje flamenko gitaru na Visokoj školi za muziku u Kataloniji (ESMUC) i održava majstorske radionice u Španiji i inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 6 =