Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra


Crnogorski simfonijski orkestar će u srijedu, 17. novembra s početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore održati koncert pod upravom maestra Štefana Malceva iz Njemačke, koji je tokom svoje karijere radio kao šef-dirigent u operskim orkestrima Državnog pozorišta Meklenburg u Šverinu i Gradskog pozorišta u Gisenu, kao i u Novobranderbuškoj filharmoniji, dok je gostujuće nastupe imao s brojnim orkestrima i ansamblima širom svijeta.

Na programu koncerta naći će se poletna i koloritom bogata uvertira iz opere „Čarobni strijelac“ Karla Marije fon Vebera, premijerno „Simfonija br. 25 u  g-molu“, KV 182 koju je u svojoj sedamnaestoj godini komponovao Volfgang Amadeus Mocart, kao i čuvena „Simfonija br. 3 u Es-duru“, op. 55 („Eroika“) Ludviga van Betovena.

Ulaz za koncert je slobodan, uz obaveznu rezervaciju mjesta na telefon 068 366 319, radnim danima od 09 do 15 časova i dva sata prije početka koncerta.

Njemački dirigent ŠTEFAN MALCEV studirao je dirigovanje, kompoziciju, klarinet i klavir na Fakultetu za muziku Hans Ajsler u Berlinu.

Po završetku studija, od 1987. do 2000. godine, radio je kao dirigent orkestra Državnog pozorišta Meklenburg u Šverinu. Od 2000. do 2002. bio je muzički direktor i šef-dirigent orkestra Gradskog pozorišta u Gisenu, a od 2001. do 2015. šef-dirigent Novobranderbuške filharmonije. Kao gostujući dirigent nastupao je s Drezdenskom filharmonijom, Njemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina, Berlinskim simfonijskim orkestrom, Njemačkom državnom filharmonijom Rajna-Palatinata, Orkestrom Kolon iz Pariza, Ščećinskom filharmonijom, Sicilijanskim simfonijskim orkestrom u Palermu, Šangajskim simfonijskim orkestrom, Kineskom filharmonijom, itd.

Malcev je objavio nekoliko CD-ova, uključujući i album (2018) s djelima njemačke kompozitorke romantizma Emili Majer, kao i sopstvenu rekonstrukciju njene djelimično izgubljene „Simfonije br. 4“. Napisao je i nekoliko djela uključujući kompozicije za kamerne ansamble, dvije opere, nagrađivani Koncert za klarinet i orkestar, četiri koncerta za džez kvartet i orkestar, Koncert za tri flaute i orkestar. Njegove obrade pjesama za njemačko-američku pjevačicu Ute Lemper rezultirale su koncertnom turnejom po SAD-u, Kanadi i Evropi, u okviru koje su takođe nastupili Fogler kvartet i Ute Lemper. Album ovog projekta nominovan je za nagradu Gremi.

Malcev trenutno radi kao dirigent, kompozitor i producent sopstvenih projekata. Godine 2015. osniva svoju kompaniju čija je misija razvijanje muzičkog znanja za đecu i odrasle svih uzrasta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 3 =