Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra



U petak, 11. marta sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar. 

Pod upravom gostujućeg šefa-dirigenta Mladena Tarbuka, na repertoaru će biti kompozicije: R.Mulića – Simfonija broj 2 “Kosovska”, Koncert za klarinet i gudače, s harfom i klavirom – A. Koplanda i Svita iz mjuzikla “Priče sa zapadne strane” L. Bernštajna.

Kao solisti na koncertu će nastupiti prvi klarinet Crnogorskog simfonijskog orkestra Petar Garić i istaknuta pijanistkinja Vesna Damljanović, najmlađi crnogorski doktor izvođačkih umjetnosti kojoj je ovo četvrti nastup sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

BIOGRAFIJE

Mladen Tarbuk, jedan od najsvestranijih hrvatskih dirigenata i kompozitora današnjice, razvio je svoju karijeru u mnogim smjerovima. Redovno diriguje po svijetu renomiranim orkestrima, komponuje djela od kamernih do velikih simfonijskih ili muzičko-scenskih formi, kao univerzitetski profesor predaje dirigovanje i kompoziciju, te rediguje i priprema za izdavanje najvažnija djela hrvatske muzičke baštine.

U nizu poznatih operskih ansambala i orkestara s kojima je dosad sarađivao ističu se: Mađarska državna opera, Opera na Rajni, Simfonijski orkestar države Meksiko, Simfonijeta Krakovija, Filharmonija Šimanovskog, Nordijski kamerni orkestar, te Simfonijski orkestar Hajfe. Kompozicije mu se izvode na mnogim značajnim festivalima (Svjetski dani muzike, Festival Enesku, Wien modern), a često ih i sam prezentuje kao dirigent. Profesor je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te gostujući profesor na Visokoj školi za umjetnosti u Bernu. Pored umjetničke karijere aktivan je i na društvenom planu. Od 2002. do 2005. bio je upravnik Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu, od 2013. do 2015. muzički direktor, a od 2015. do 2017. upravnik Dubrovačkih ljetnih igara. Predsjednik je Hrvatskog društva kompozitora.

Pijanistkinja Vesna Damljanović (rođena Đokić, 1986, Nikšić) studirala je na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Borisa Kraljevića i Vladimira Bočkarjova. Specijalističke i doktorske studije završila je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Aleksandra Serdara. Dobitnica je velikog broja priznanja i nagrada. Kao najbolji student Muzičke akademije na Cetinju, bila je stipendista Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), Ministarstva za kulturu Crne Gore, opštine Nikšić, Zavoda za međunarodnu saradnju (ZAMTES). Dobitnica je nagrade grada Cetinja, kao  i nagrade grada Nikšića.

Kao solistkinja, kamerna muzičarka i klavirska saradnica, nastupala je u gotovo svim značajnijim salama i na festivalima u Crnoj Gori: „A tempo“ u Podgorici, Budva grad teatar, Septembarski dani kulture u Nikšiću, Ciklus “Mladi crnogorski pijanisti” u KIC-u Budo Tomović, Festival savremene klavirske muzike „Forte Piano” u  Podgorici, Podgoričko kulturno ljeto, Dani muzike u Herceg Novom, Šopenijada u Beogradu, te u okviru Nacionalne koncertne sezone u 16 gradova Srbije i “Piano Summer” u Vranju.

Njeni koncertni angažmani podrazumijevaju i brojne nastupe u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i u Hrvatskoj,  Albaniji, Bugarskoj, Poljskoj, Francuskoj, Italiji i Americi.

Već šest godina je profesionalno angažovana na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gdje djeluje u zvanju višeg umjetničkog saradnika.

Petar Garić (Podgorica, 1980) završio je Srednju muzičku školu Vasa Pavić u Podgorici, instrumentalni odsjek – klarinet, kao i teorijski odsjek. Diplomirao je u klasi profesora Anta Grgina na Muzičkoj akademiji na Cetinju, gdje je završio i postdiplomske studije sa najvišom ocjenom.

Od 2003. godine radio je kao Prvi klarinetista u Simfonijskom orkestru Radio Televizije Crne Gore, a od osnivanja Muzičkog centra Crne Gore zaposlen je u Crnogorskom simfonijskom orkestru na poziciji Prvi klarinet.

Angažovan je na Muzičkoj akademiji na Cetinju od 2006. godine, prvo kao asistent profesora Anta Grgina, a od 2011. i kao samostalni predavač u istoj instituciji.                                        

Kao solista, kamerni i orkestarski muzičar nastupao je u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Italiji, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj i Turskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 12 =