Podgorica – Koncert gudačkog kvarteta Gosl


Gudački kvartet Gosl predstaviće se premijerno pred podgoričkom publikom na cjelovečernjem koncertu 4.septembra, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. Koncert ovog novoosnovanog kvarteta održaće se u okviru ciklusa “Kamerna muzika“.

Sastav je oformljen prošle godine na Ljetnjem kampu za kamernu muziku, a čine ga violinisti Luka Perazić, Viktor Huter, violista Petar Obradović i violončelista Sari Šaćiri.

Na programu kamernog ansambla su dva gudačka kvarteta: Feliksa Mendelsona (br.6, op.80) i Dmitrija Šostakoviča (br.9, op.117).

O članovima kvarteta Gosl:

Violinista Luka Perazić počeo je da svira violinu sa osam godina, kao učenik UŠMB “Vasa Pavić” u klasi Vilija Ferdinandija. Usavršavao se kod mnogih profesora i dirigenata: Roman Simović, Roberto González-Monjas, Stanislav Kochanovsky, Gianandrea Noseda, Itzhak Rashkovsky, Marko Josifoski, Marko Simović, Vujadin Krivokapić, Ivo Stankov. Ove godine završava osnovne studije u Guildhall School of Music and Drama u klasi profesora Krzysztofa Smietane, a od sljedeće školske godine pohađaće master studije na istom konzervatorijumu, kao dobitnik pune stipendije. Stalni je polaznik Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Ivanovim koritima. U okviru ciklusa “Mladi talenti” priredio je cjelovečernji koncert sa svojom sestrom, pijanistkinjom Đinom Perazić, u KIC-u 2018. godine.

Violinista Viktor Huter je rođen na Cetinju, gdje je završio nižu muzičku školu u klasi Tanje Bogdanović. Sa trinaest godina upisao je srednju muzičku školu “Vasa Pavić” u Podgorici, u klasi Vilija Ferdinandija i Marka Simovića, a sa šesnaest godina započeo studije violine na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora Vujadina Krivokapića. Usavršavao se kod brojnih eminentnih umjetnika među kojima su: Stefan Milenković, Arkadij Vinokurov, Anton Martinov, Ivo Stankov, Vitalij Gulijčuk, Romolo Đesi, Mikhail Bereznjicki, Aleksej Molčanov i Julio Marić. Redovni je učesnik Ljetnjeg kampa za kamernu muziku. U okviru KIC-ovog ciklusa “Mladi talenti” nastupio je najprije u okviru klavirskog trija (Huter-Popović-Šaćiri) 2019. godine, te kao solista, 2020. i 2023. godine.

Svoje muzičko obrazovanje violista Petar Obradović sticao je u Banjoj Luci i Beogradu, gdje je diplomirao i magistarirao na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nemanje Marjanovića i prof. Pante Veličkovića. Pohađao je brojne kurseve viole, kamerne muzike i orkestra kod renomiranih izvođača i pedagoga: Petar Mladenović, Aleksandar Milošev, Anton Martynov, Manhattan String Quartet, Antonio-Lech Uszinsky i Jorg Winkler. Učestvovao je u radu mnogih omladinskih orkestara: STUEBA (Njemačka), IYSO Bremen, Deutsch-skandinavische Jugend Philharmonie Berlin, BKO Orfej, Ljubljana International Orchestra, Beogradski mladi simfoničari, Neue Philharmonie Minhen, ProKlasika, Camerata Academica. Član je Crnogorskog simfonijskog orkestra, trenutno na poziciji zamjenika vođe viola. Od 2017. godine je član mentorskog tima Ljetnjeg kampa za kamernu muziku.

Violončelista Sari Šaćiri je rođen u Podgorici gdje je stekao svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje u UŠMB “Vasa Pavić”u klasi Mladena Popovića. Trenutno pohađa osnovne studije violončela na Univerzitetu umjetnosti u Roterdamu (Holandija) u klasi prof. Joakima Eijlandera. Učestvovao je na takmičenjima Muzički festival mladih Crne Gore, “Petar Konjović” u Beogradu,  “Pjeter Gaci” u Skadru, festivalu violončela “Cello Wercken Zutphen” u Zutfenu (Holandija) itd. Pohađao je majstorske radionice u Prizrenu, Forliju, kao i Ljetnju muzičku Akademiju u Brizigelu (Italija). Od 2016. stalni je učesnik Ljetnjeg kampa za kamernu muziku. Učestvovao je i u projektu ‘’Simfonijski orkestar mladih Crne Gore i Albanije’’, pod upravom dirigenta Daniela Glineura (Belgija). Solistički koncert u okviru ciklusa “Mladi talenti” priredio je u KIC-u “Budo Tomović” 2021. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − 12 =