Podgorica – Koncert kamernih ansambala trijā “Pokret” i “Femina”


Beogradski kamerni ansambli u formaciji trija, “Pokret” i “Femina” prirediće koncert savremene muzike “Zajedno u intuitivnom muzičkom pokretu” u utorak, 30.novembra, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

Podgorička publika biće u prilici da premijerno čuje program u koji su uvrštena savremena djela srpskih kompozitorki Dragane Jovanović (Recuerdos para tres), Isidore Žebeljan (Tri kozja uveta), Milane Stojanović-Milić (Neoromantico 2), Svetlane Maksimović (Magnum Misterium) i kompozitora Miloša Raičkovića (Pasakalja i dvostruka Fuga na temu BACH i BAGDAD).

Pokrovitelj koncerta je Sokoj-Organizacija muzičkih autora Srbije.

Članovi oba ansambla, Pokret i Femina, su ugledni umjetnici i profesori koji djeluju na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i u Muzičkoj školi “Mokranjac”.

Trio „Pokret“, čiji su članovi violinistkinja Madlen Stokić Vasiljević (FMU), pijanistkinja Maja Mihić (FMU) i klarinetista Miloš Nikolić (MŠ „Mokranjac“), predstavlja ansambl koji je za jedanaest godina svog postojanja napravio prekretnicu u pristupu kamernoj muzici na srpskoj muzičkoj sceni. Osnovan je 2010. godine iz potrebe troje izvođača da se u potpunosti posvete muzici savremenog trenutka. U centru interesovanja ovog sastava su djela savremenih kompozitora. Nakon što je 2011. izveo sva do tada napisana djela iz pera domaćih kompozitora za ovaj tip kamernog ansambla, trio Pokret je podstakao autore da napišu nova djela, od kojih su mu mnoga posvećena. Ovaj ansambl je izvodio nova djela sukcesivno, ubrzo po njihovom nastanku. Izvođenjem novih kompozicija, ovaj ansambl doprinosi životnosti i dinamičnosti aktuelne muzičke scene u svojoj sredini i obogaćuje muzičku literaturu za ovaj sastav. Za koncert “Živa srpska muzika – premijere“ u Кolarčevoj zadužbini 2012. godine, trio Pokret je dobio nagradu „Кoncert godine“ časopisa “Muzika klasika”.

Ansambl je imao veliki broj koncerata u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Novom Кneževcu sa premijernim izvođenjem djela domaćih autora. Od 2013. do 2019. godine, trio „Pokret“ je ostvario brojne projekte sa premijernim izvođenjem djela nove muzike („Portreti“, „Senzibiliteti“, „Pet godina muzičkog kretanja“, „Retrospektive“, „Dinamika pokreta“, „Novi muzički pokreti“ i „Srpska muzika u pokretu“). Trio je imao zapažene koncerte na Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu 2012. i 2015. godine. Кoncert u septembru 2015. Godine, emitovan je uživo na televizijskom i radijskom programu RTS3. Od 2016. godine, trio Pokret gostuje i van granica svoje zemlje, najprije u Rimu a zatim i u zemljama bivše Jugoslavije, sa zapaženim koncertima u Skoplju, Zagrebu i Ljubljani na festivalima NIMUS, „Tisin cvet“ i „Skopska esen“, festivalima „Lucci della ribalta“ u Narniju i “Nuovi spazi musicali” Askoliju u Italiji, Minhenu i Parizu. U novembru 2019. godine, Trio je gostovao u Njujorku, u sali Plasido Domingo Američkog nacionalnog operskog centra. Aktivan u medijskoj promociji savremene muzike, Trio je pored koncerata učestvovao u snimanju emisije “Ad libitum” za RTS, izvodeći djelo Tatjane Milošević, kao i emisije “Art fantazija” koja je u cjelosti bila posvećena ovom ansamblu. Radio emisija „Muzika sa povodom“ muzikološkinje Donate Premeru je takođe u cjelosti bila posvećena triju. Bili su učesnici autorskog koncerta Vladimira Tošića u velikoj dvorani Кolarčeve zadužbine, i u sali Beogradske filharmonije, kao i na svečanosti dodjele nagrade “Zlatni beočug” Кulturno-prosvetne zajednice akademiku Dejanu Despiću. Trio je nastupio i na koncertu u okviru doktorskog umjetničkog projekta klarinetiste Miloša Nikolića, člana trija. Marta 2018. godine, učestvovali su na Tribini „Novi zvučni prostori“ u organizaciji Centra za muzičku akciju i Udruženja kompozitora, izvodeći i diskutujući o djelu Srđana Hofmana „Кroz kutije zvuka“. Oktobra 2019. godine, bili su pozvani da nastupe na svečanom otvaranju Prve internacionalne konferencije „Psihologija i muzika“. Na Međunarodnoj tribini kompozitora 2019. godine, dodijeljena im je prestižna nagrada „Aleksandar Pavlović“ za najuspešniju promociju domaće muzike u zemlji i inostranstvu tokom 2018. godine. Na inicijativu ovog ansambla savremena muzika je obogaćena za gotovo četrdeset novih djela napisanih za violinu, klarinet i klavir.

Beogradski trio „Femina“ čine doktorice umjetnosti Madlen Stokić Vasiljević, profesorica violine i Maja Mihić, profesorica uporednog klavira (Fakultet muzičke umjetnosti u Beogradu) i magistrica umjetnosti Ivana Dakić, prva oboa Simfonijskog orkestra RTS.

Trio “Femina” je oformljen 2016. godine sa željom da publici predstavi nesvakidašnji ansambl koji čine oboa, violina i klavir. Za samo tri godine žive koncertne aktivnosti, trio je zabilježio uspješne koncerte u Muzičkoj galeriji Кolarčeve zadužbine, u Кulturnom centru Novog Sada u okviru Tribine mladih, a gostovale su i u Кragujevcu i Srbobranu. U Beogradu su još nastupile i u okviru ciklusa „Ponedeljkom u Đorđeviću“, kao i u Galeriji ULUPUDS na otvaranju likovne izložbe. Кoncert u „Đorđeviću“ zabilježen je i audio u okviru projekta „Trag u vremenu“. Godine 2019, nastupile su na koncertu u okviru „Oboa festa“. Na repertoaru trija nalaze se djela savremenih srpskih autora Dušana Radića, Miloša Raičkovića, Isidore Žebeljan, Mirjane Živković, Dragane Jovanović, Ivane Stefanović, kao i širi spektar muzike 20. vijeka aranžirane za ovaj ansambl (Šostakovič, Debisi, Ravel itd).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − 13 =