Podgorica – Koncert klarinetiste Veljka Klenkovskog


Jedan od najboljih klarinetista u regionu Veljko Klenkovski prirediće koncert u saradnji sa pijanistom Aleksandrom Sinčukom u četvrtak, 11.novembra, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

            Na programu koncerta su djela za klarinet i klavir: “Sonata” op. 167 Kamija Sen Sansa, “Tri romanse” op.94 Roberta Šumana, minijature-omaži velikim kompozitorima Bela Kovača (“Pozdravljam Vas, gospodine Johan Štraus” i “Posle Vas, gospodine Geršvin”) i Majkla Garsona (“Džez varijacije na Paganinijevu temu”). Pored toga, pijanista Sinčuk će izvesti dvije klavirske kompozicije Frederika Šopena (Etide op. 10, br. 11 i 12), i Sergeja Rahmanjinova (Muzički momenat op.4, br. 16).

              Klarinetista Velјko Klenkovski rođen je u Pančevu. Srednju muzičku školu “Kornelije Stanković” završio je u Beogradu, nakon čega je nastavio svoje školovanje na konzervatorijumu “Žorž Bize” u Parizu. Diplomirao je s najvišim ocjenama na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu. Dvije godine kasnije magistrirao je na pariskoj Muzičkoj akademiji “Alfred Korto”, a 2008. godine magistrirao je i na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Doktorirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Klenkovski je lauerat brojnih takmičenja u zemlјi i inostranstvu od kojih su najznačajnije prve nagrade na međunarodnom takmičenju “Leopold Belan” u Parizu, međunarodnom takmičenju u Pikardiji, Saveznom takmičenju u Ljublјani, kao i prva specijalna nagrada na Međunarodnom takmičenju u Parizu i treća nagrada na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine u Beogradu.

Angažovan je kao prvi klarinetista Beogradske filharmonije i Orkestra opere Narodnog pozorišta. Osnivač je i član Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije i Beogradskog duvačkog trija. Nastupao je sa simfonijskim orkestrom “Bruno Walter”, kao i Nacionalnim orkestrom Kipra. Tokom dugogodišnjeg rada u orkestrima sarađivao je sa mnogim muzičarima, među kojima su Zubin Mehta, Kristijan Mandal (Christian Mandeal), Bari Daglas (Barry Douglas), Muhai Tang, Leopold Hager, Paul Angerer i drugi. Klenkovski se aktivno bavi pedagoškim radom. Zaposlen je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju docenta. Držao je majstorske kurseve u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Francuskoj. Dugogodišnji je mentor na Ljetnjem kampu za kamernu muziku. Za svoj pedagoški rad nagrađen je Oktobarskom nagradom Beograda.

Nastupao je kao solista sa Kralјevskim orkestrom iz Brisela, Filharmonijom nacija u Njemačkoj, Beogradskom filharmonijom, Orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom Niša, beogradskim kamernim ansamblima “Dušan Skovran” i “Gudači Svetog Đorđa’’. Kao član mnogih kamernih ansambala gostovao je širom svijeta: Španija, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska, Slovenija, Austrija, Švajcarska, Italija, Grčka, Slovačka, Češka, Amerika i Indija.

              Aleksandar Sinčuk (1988, Rusija) je laureat mnogih prestižnih pijanističkih konkursa među kojima se izdvajaju Prva nagrada na Međunarodnom konkursu “Rahmanjinov” u Moskvi (2008) i Zlatna medalja na Međunarodnom konkursu “Vladimir Horovic” u Kijevu (2012).  Svoje koncerte danas priređuje u značajnim koncertnim dvoranama širom Rusije, Evrope i svijeta (SAD, Portoriko, Izrael, Maroko, Kina, Južna Koreja, itd.).

Sinčuk je bio đak ugledne profesorice Izolde Zemskove u Vladivostoku, a zatim je upisao Centralnu muzičku školu pri Moskovskom državnom konzervatorijumu “Čajkovski” u klasi prof. Nine Makarove. Godine 2006. upisao se na Moskovski državni konzervatorijum “Čajkovski” u klasi profesora Valerija Pjasetskog, gdje je diplomirao s počastima 2011., a četiri godine kasnije i magistrirao. Usavršavao se na međunarodnim majstorskim časovima velikih pijanista poput Nauma Štarkmana, Rudolfa Buhbindera i Dmitrija Baškirova. Godine 2014. Sinčuk je završio program “Artist Diploma” Muzičke škole “Thorton”, u okviru Univerziteta Južne Kalifornije u SAD, gdje se usavršavao u klasi profesora Danijela Polaka. Tokom školovanja bio je stipendista različitih ruskih i međunarodnih prestižnih programa. Godine 2021. završio je doktorske studije na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, čime je stekao zvanje doktora umjetnosti.

Gost je brojnih festivala klasične muzike kao što su: Međunarodni festival „Lica savremenog pijanizma” u Sankt Peterburgu, BEMUS u Srbiji, Ohridsko leto u Makedoniji, Moskovski muzički festival mladih, “Piano Follies” u Francuskoj, Kineski međunarodni pijanistički festival, Ljetnji festival u Kopenhagenu (Danska), Muzički festival u Bratislavi, Evropski muzički festival u Bugarskoj, Festival Barski ljetopis u Crnoj Gori itd.

Sarađuje sa brojnim ruskim i međunarodnim simfonijskim orkestrima, uključujući Orkestar Marijinski (Sankt Peterburg), Nacionalni filharmonijski orkestar Rusije, Simfonijski orkestar Moskve „Ruska filharmonija”, Brandenburški državni orkestar iz Frankfurta, Sofijska nacionalna filharmonija, Moskovski državni radio orkestar, Simfonijski orkestar RTS (Beograd), a nastupa sa proslavljenim dirigentima kao što su Vladimir Spivakov, Dmitrij Jurovski, Valerij Gergijev, Vjačeslav Ređa, Dmitrij Vasilijev, Feliks Korobov, Fabio Mastranđelo, Aleksej Kornijenko, Anatolij Levin, Valerij Poljanski, Bojan Suđić, Uroš Lajovic, Hauard Grifits i dr. Održao je nekoliko svetskih turneja u SAD, Rusiji, Španiji, Kini i Srbiji.

Od 2015. godine Aleksandar Sinčuk se bavi pedagoškim radom; najprije u zvanju asistenta na Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski (2015/16) a zatim na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora (od 2019).

Aleksandar Sinčuk je snimio solistički album (izdavač: Classical Records, 2014), kao i tri CD izdanja kamerne muzike.

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici KIC-a od 9 do 20 sati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + seventeen =