Podgorica – Koncert kvarteta saksofona „SUper Sax 4”


Koncert kvarteta saksofona „SUper Sax 4” biće održan u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2022” u petak, 8.aprila, u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice (ul. Marka Miljanova br. 4), u 20 sati.

SUper Sax 4 je kvartet saksofona sastavljen od priznatih muzičara: Gabor Bunford (sopran, alt), Maks Kočetov (alt), Adam Klem (tenor) i Jasna Jovićević (bariton). Svi članovi/ce su iskusni vođe bendova, kompozitori i odlični improvizatori. Iako se njihov kvartet glatko stapa u zajednički zvuk, sadrži i individualne muzičke izraze. Repertoar Super Saksofon kvarteta uključuje originalnu, savremeno komponovanu i improvizovanu muziku kao i moderni džez. Intenzitet i dinamika harmoničnosti koju stvaraju četiri saksofona, pružaju autentičnu atmosferu i muzički doživljaj koji je podjednako zanimljiv ljubiteljima džeza i savremene muzike, i široj publici.

O članovima kvarteta:

Jasna Jovićević (bariton saksofon) je diplomirala na odsjeku za džez saksofon na Akademiji Franc List u Budimpešti, magistrirala je muzičku kompoziciju na Univerzitetu Jork u Torontu, a trenutno radi na doktorskoj disertaciji iz teorije umjetnosti u Beogradu. Predaje muzičku metodologiju i podučava jogu. Osvojila je više prestižnih međunarodnih nagrada na takmičenjima kao i rezidencijalne stipendije za umjetnike širom Evrope, SAD, Kanadi i Indiji. Nastupala je sa istaknutim muzičarima, a kao što su bunjar Hamid Drejk i gitarista Majk Stern. Izdala je šest solo albuma autorske muzike i desetak albuma kao članica raznih ansambala. Osnivačica je mnogih obrazovnih muzičkih projekata koji afirmišu rodnu ravnopravnost, kao i umjetnost i nauku u muzičkim istraživanjima. Vodi NSJO – Žene Balkana u džezu.

Adam Klemm (tenor saksofon) je diplomirao i magistrirao džez saksofon na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Gracu, Austrija. Kao vođa benda izdao je tri CD-a autorske muzike i mnoge druge kao član benda. U posljednjih 13 godina redovni je član i solista Big benda RTV Slovenije, te je imao čast da dijeli binu sa džez velikanima kao što su Majk Stern, Džo Lovano, Piter Erskin, Nikolas Pejton i Kurt Eling.

Gabor Bunford (alt i sopran saksofon) diplomirao je klarinet i klasični saksofon na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Svirao je sa Đorđem Balaševićem, Vladom Georgievim, Šabanom Bajramovićem, Jelenom Tomašević, Dinom Dvornikom, Masimom Savićem i mnogim drugim muzičarima. Radi kao nastavnik klarineta u Muzičkoj školi u Subotici i kao docent za saksofon na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Član je i solista Novosadskog Big Benda, kao i umjetnički direktor međunarodnog džez festivala Jazzik u Subotici. Dobitnik je nagrade Ferenc Bodrogvari koju dodjeljuje grad Subotica.

Maks Kočetov (alt saksofon) je studirao umjetnost i kulturu na Međunarodnom slovenačkom univerzitu i Državnom muzičkom fakultetu R.M. Gliera u Ukrajini, gdje je nastupao sa svjetski poznatim muzičarima i džez orkestrima (Big bend Aleksandra Šapovala, Din Braun, Frenk Lejsi, Stiv Logan, Erik Merijental i drugi). Od 2006. godine živi i radi u Beogradu, a 2010. godine postao je glavni alt saksofonista Big benda Radio televizije Srbije (RTS). Maks je snimio dva autorska albuma i nastupao je na brojnim džez festivalima širom Srbije i Evrope.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 + three =