Podgorica – Koncert La bella opera

 

CNP - znak 150Muzicki centar Crne Gore

 

 

Koncert La bella opera biće priređen u subotu, 10. oktobra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati. Na koncertu će nastupiti istaknuti operski pjevači Vedrana Šimić, dramski sopran i Domagoj Dorotić, tenor, uz klavrisku pratnju Simona Dešpalja. Na repertoaru će biti arije i dueti iz opera.
Koncert je realizovan u saradnji Crnogorskog Narodnog pozorišta i Muzičkog centra Crne Gore.

Dramski sopran VEDRANA ŠIMIĆ (Tuzla, BiH, 1979.) diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2003). Nastupala je na scenama zagrebačke, riječke, splitske i sarajevske Opere. Na praizvedbi prve crnogorske opere Balkanska carica Dionizija de Sarna San Đorđa (2008. na Cetinju) pjevala je naslovnu ulogu.
Nastupala je kao solista sa: Zagrebačkom, Riječkom, Sarajevskom i Beogradskom filharmonijom, te Simfonijskim orkestrom Hrvatske RTV, Crnogorskim simfonijskim orkestrom. Za arhiv HRT snimila je 15 solo pjesama hrvatskih kompozitora Ivane Lang, Ferde Livadića i Milana Prebande.
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo joj je status samostalnog umjetnika. Dvostruka je dobitnica nagrade „Štefanija Lenković“ Hrvatskog narodnog kazališta Zajc u Rijeci za najbolje ostvarenu žensku ulogu u operskom programu 2008/2009, kao i nagrade za najbolju opersku žensku ulogu u sezonama 2009/2010 i 2010/2011.
Tenor DOMAGOJ DOROTIĆ (Brežica, Slovenija 1979.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2008). Primljen je u angažman Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu kao pjevač operskog hora 2003. godine, da bi od 2010. postao solista Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
Dobitnik je brojnih nagrada: prva nagrada žirija na ljetnjem operskom seminaru u Laubahu (Njemačka, 2008), nagrada hrvatskog pozorišta za ulogu Maksa u operi Cruxdissimulata Srećka Bradića, za ulogu Fentona u operi Falstaf Đ. Verdija, nagrada Vladimir Ruždjak za ulogu Maria Kavaradosija u operi Toska Đ. Pučinija.