Podgorica – Koncert „Pozdravi iz Austrije“


Muzički centar Crne Gore, u saradnji sa Ambasadom Austrije u Podgorici, desetu godinu za redom organizuje „Pozdrave iz Austrije“ svojevrsnu verziju Bečkog novogodišnjeg koncerta. Jubilarni Pozdravi iz Austrije X ove godine će biti održani u poneđeljak, 24. februara 2020. godine, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Kao i tokom prethodnih godina, Crnogorski simfonijski orkestar i ovom prilikom predvodiće austrijski dirigent Uve Tajmer, maestro bečke Narodne opere i njenog Balskog orkestra. Repertoar će uključiti popularne numera pisane tokom „zlatnog“ i „srebrnog doba“ operete. Arijama, valcerima, polkama i marševima autora kao što su Johan Štraus II, Imre Kalman, Franc Lehar, Franc fon Supe, Robert Štolc, Karl Mihael Cirer, Ludvig van Betoven, simfoničari će dočarati raskošni sjaj plesnih dvorana i teatarskih scena Beča i ostalih operetskih centara 19. i 20. vijeka. Poznate arije iz opereta Cirkuska princeza, Knjeginja čardaša, E. Kalmana, Gdje ševa pjeva F. Lehara tumačiće mađarsko-austrijska solistkinja Brigita Šimon, dok će gost koncertmajstor i ove godine biti Nandor Sederkenji.

UVE TAJMER je stekao osnove svog muzičkog znanja kao član Hora bečkih dječaka, čiji je kasnije bio i jedan od dirigenata. Završio je dirigovanje na Bečkoj muzičkoj akademiji u klasi čuvenog profesora Hansa Svarovskog i studirao komponovanje kod Alfreda Ula. U okviru Salzburškog festivala, Tajmer je radio kao asistent Karla Bema, Lorina Mazela i Džejmsa Levina. Od 1975. godine angažovan je u Bečkoj narodnoj operi kao šef operskog studija i dirigent. Sarađivao je s operskim kućama širom Evrope, kao i sa Štutgartskom filharmonijom, Slovačkom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Operskim orkestrom iz Osake, Filharmonijom Sjeverne Njemačke i Peterburškom filharmonijom. Do 1996. godine vodio je festival Operetsko ljeto u Donjoj Austriji, a dugo godina bio je dirigent Orkestra Johan Štraus. U 2013. Postao je dirigent Festivala Merbiško jezero, koji spada u red najvećih operetskih festivala na svijetu. Radio je kao aranžer i kompozitor za: bečki Ansambl Ring, Bečke virtuoze, Kvartet Kihl, Bečki gudački trio i Bidermajer soliste. Tajmer je dirigent Bečkog operskog balskog orkestra i Bečkog klasičnog simfonijskog orkestra od 1983. godine. S njima je održao mnogobrojne koncerte širom Evrope, i bio na turnejama u Americi i Aziji. Njegovo svestrano muzičko iskustvo preporučilo ga je 1996. godine za gostujućeg profesora na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču. Uve Tajmer uspješno sarađuje s Crnogorskim simfonijskim orkestrom od 2011. godine.


Sopran Brigita Šimon rođena je 1987. godine u Budimpešti. Studirala je na Univerzitetu za muziku u Beču, gdje je 2014. diplomirala na studijskom programu opersko pjevanje. Dobitnica je brojnih nagrada na takmičenjima u Mađarskoj i inostranstvu. Na operskoj sceni debitovala je 2010. godine u okviru Muzičkog festivala u Štajru (Gornja Austrija), tumačeci ulogu Zerline u Mocartovom Don Đovaniju. Nastupala je u: Palati umjetnosti Kraljica Sofija u Valensiji, Njemačkoj operi u Berlinu, Bečkoj državnoj operi, bečkoj Palati Šenbrun, Nacionalnoj operi Rige, na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, itd. Kao solistkinja sarađivala je s brojnim orkestrima: Baden sinfonijetom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Sarajevskom filharmonijom, Valerzi filharmonijom, Moravskom filharmonijom, Kaunas simfonijskim orkestrom (Litvanija), Filharmonijom Đera (Mađarska), Orkestrom Rosini iz Pezara (Italija), Letonskim operskim orkestrom, Bečkim orkestrom Mocart, Bečkim rezidencijalnim orkestrom i Festivalskim orkestrom Šenbruna. Nastupala je sa: Plasidom Domingom, Žan-Lujem Grindom, Ruđerom Rajmondijem, Zubin Mehtom, Helmutom Dojčom, Hose-Manuelom Zapatom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 2 =