Podgorica – Koncert soprana Hristine Dragović


Sopran Hristina Dragović prirediće koncert latino muzike i operskih arija u pratnji dua Espressivo u čijem sastavu su pijanista Luka Marković i gitarista Imi Nimanbegu u srijedu, 1. juna, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20h. Gošća koncerta je pijanistkinja Merita Subašić Šabanović.

Na repertoaru su numere: “Besame mucho”, “Abrazame”, “Quisaz, quisaz”, “Historia de un amor”, “No habra nadie en el mundo”, “El talismano”, “Un ano de amor”, “Adio Querida”, kao i arije “O mio babbino caro” (Giaccomo Puccini iz opere “Gianni Schicchi”), “Chi bel sogno di Doretta” (Giaccomo Puccini iz opere “La Rondine”), “Meine Lippen sie kussen” (Franz Lehar iz operete “Quidetta”) i “Heia in den Bergen” (Emmerich Kalman iz operete “Die Csardasfurstin”).

Hristina Dragović osnovno muzičko obrazovanje stekla je u Ulcinju, a srednje u Muzičkoj školi “Vida Matjan” u Kotoru u klasi prof. Mirele Scasni. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu na odsjeku za solo pjevanje u klasi prof. Milice Stojadinović. Bila je stipendista jednomjesečnog masterklasa na “Univerzitat fur Music und darstellende Kunst Wien” (Beč) gdje je sarađivala sa eminentnim profesorima Bečkog Univerziteta, a među njima su profesor Karlheinz Hanser i jedan od najpoznatijih španskih operskih pjevača Ramon Vargas. Na koncertnom izvođenju u Novom Sadu dodijeljena joj je uloga sestre Anđelike iz istoimene opere “Suor Angelica” Đakoma Pučinija. Bila je četvorogodišnji stipendista privatnog Fonda operske pjevačice Melanije Bugarinovic i ćerke Kaline kao jedan od najboljih studenata. Dobitnica je brojnih republičkih i međunarodnih nagrada među kojima su: prvo mjesto i nagrada za najperspektivniji sopran na međunarodnom takmičenju “Nikola Cvejić” Ruma, tri prve nagrade na međunarodnom takmičenju “Lazar Jovanović” Beograd, prva nagrada na međunarodnom takmičenju “Petar Konjović” Beograd, tri prve nagrade i specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju “Vera Kovač Vitkai” Novi Sad, dvije prve nagrade i specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju “Bruna Spiker” Herceg Novi, prva nagrada na međunarodnom takmicenju “International music competition” Vienna, a i laureat je na međunarodnom takmičenju “Slovenska muzika” u Moskvi (Rusija). Do sada je održala veliki broj solističkih koncerata i nastupa u regionu i inostranstvu. Trenutno je koncertno aktivna kako samostalno, tako i sa svojim sastavom Duo Espressivo. Pohađala je veliki broj masterklasova, od kojih izdvaja rad sa Primadonom Radmilom Bakočević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 3 =