Podgorica – Održana panel diskusija „Nagrade za književnost za djecu i mlade – iskustva i laureati“


U okviru Manifestacije “Dani Dragana Radulovića”, u četvrtak, 28.04. u Kuslevovoj kući održana je panel diskusija “Nagrade za književnost za djecu i mlade – iskustva i laureati”.

Pitanje koje je dominiralo u diskusiji bilo je u kojoj mjeri književne nagrade za đecu i mlade pomažu ne samo djelima već i književnosti, te da li je u tom smislu presudniji stav određenog žirija ili ocjena čitalaca. Jedinstven odgovor je da su nagrade svojevrstan vid afirmacije književnosti za đecu, ne samo kroz nagrađivanje autora, već i kao podsticaj za urednike i izdavače. Kod nagrađivanja knjiga za đecu i mlade u istoj mjeri je bitna afirmacija i teksta i ilustracije, istaknuto je. Nagrade, nameće se zaključak, znače mnogo i piscima i knjigama, a istovremeno i književnosti. Nagrade su nadalje, saglasni su bili diskutanti, i putokaz đeci prema pravim vrijednostima i književnosti koja im je namijenjena i koja se za njih stvara. A književne nagrade, kazao je gost iz Tuzle Šimo Ešić, na našim prostorima upravo i imaju takvu ulogu.

Ešić smatra da nagrade podstiču urednike i izdavače u unapređivanju kvaliteta rada i svoje djelatnosti. Snježana Krpes iz Hrvatske potvrdu takvog stava potkrijepila je citirajući riječi književnice Sunčane Škrinjarić da je knjiga “kuća u kojoj caruje umjetnost”, što podrazumijeva i tekst i ilustraciju. Iva Eraković iz Srbije istakla je da su povezanost prostora i različiti savezi preduslov za razbijanje floskula da je književnost za đecu manje bitna i manje važna, zbog čega se često imenuje “malom kulturom”.

Kritički se na takav odnos osvrnula i Jasminka Petrović, takođe iz Srbije, rekavši da se književnost za đecu obično smatra drugorazrednom i da je u odnosu na književnost za odrasle u drugom planu. Navela je kako se o nagradama i nagrađenima u toj književnosti uvijek zna i priča, dok se preko nagrada i nagrađenih pisaca za đecu obično “pretrči” iako pisci za đecu imaju najveću odgovornost za napisano, jer se obraćaju nekome ko je maloljetan.

Doprinos aktuelizovanju nagrada i književnosti za đecu i mlade, te regionalnim iskustvima u tom smislu dali su i učesnici iz Crne Gore Draško Došljak i Dragiša Jovović. Moderatorka diskusije bila je Valentina Radulović.

Program Manifestacije “Dani Dragana Radulovića” nastavlja se večeras, u 19 časova u Kuslevovoj kući, razgovorom s dobitnicom nagrade koja nosi Radulovićevo ime i prvi put se dodjeljuje, Melitom Rundek za knjigu “Slučaj Mirkovog brata”, koju je objavila zagrebačka izdavačka kuća “Ljevak”. S Rundekovom će razgovarati Valentina Radulović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 4 =