Podgorica – Održana promocija knjige Božidara Proročića „Gladomor 1932-1933. Genocid nad Ukrajinom”

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista


            Juče, 24. novembra 2023. godine, u podgoričkoj Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“, održana je tematska promocija knjige „Gladomor 1932-1933. Genocid nad Ukrajinom.“ Čiji je autor moja malenkost. Ovaj događaj je dio obilježavanja 90. godišnjice Gladomora 1932-1933. Promocija knjige okupila je brojne ljubitelje književnosti, istorije i politike, pružajući im priliku da se dublje upuste u tematiku koja označava jedan od najtužnijih trenutaka u ukrajinskoj istoriji. Kroz autorsku knjigu prikazane su relevantne informacije i analize o Gladomoru 1932-1933, istražujući ovaj genocid nad ukrajinskim narodom tokom tog razdoblja.

Prisutni su imali priliku postavljati pitanja i razmjenjivati mišljenja o važnosti ovog istorijskog događaja. Osim toga, promocija je bila prilika da se podigne svijest o značaju sjećanja na Gladomor 1932-1933 kao i čuvanje sjećanja o žrtvama ovog tragičnog događaja. Poseban naglasak stavljen je na aktuelnost ovog istorijskog događaja u kontekstu savremenih političkih prilika. Prisutni su upoznati sa ponavljanjem genocidne ruske politike protiv Ukrajine kroz brutalnu oružanu agresiju. Kroz svoje izlaganje, ukazao sam na potrebu da se izvuču pouke iz prošlosti kako bi se izgradila održiva budućnost i spriječila dalja patnja. Samoj promociji su prisustvovali predstavnici ukrajinske zajednice, intelektualci, novinari i  prijatelji Ukrajine, stvarajući atmosferu međunarodne solidarnosti. Prisutni su imali priliku čuti ne samo o istorijskim činjenicama već i o aktuelnim dešavanjima koja direktno pogađaju Ukrajinu.  Ovaj događaj ne samo da je pružio mogućnost za edukaciju o prošlim događajima, već je i podstakao dijalog o savremenim političkim pitanjima. Ukupno gledano, tematska promocija knjige „Gladomor 1932-1933 Genocid nad Ukrajinom“ u podgoričkoj Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ nije samo bila prilika za promociju knjige  već i važan korak ka očuvanju sjećanja na prošlost, razumijevanju savremenih izazova i izgradnji mostova među narodima u duhu solidarnosti.

Ambasador Ukrajine u Crnoj Gori, NJ. E Oleg Gerasimenko, tokom događaja nije samo bio diplomatski predstavnik svoje zemlje, već i emotivni svjedok i nosilac sjećanja na tragediju Gladomora 1932-1933. Njegovo prisustvo na promociji knjige „Gladomor 1932-1933 Genocid nad Ukrajinom“ dodatno je naglasilo važnost očuvanja kolektivnog pamćenja o ovom bolnom periodu ukrajinske istorije. U svom govoru, ambasador Gerasimenko je snažno podsjetioetio na neizmjernu patnju koju je ukrajinski narod doživio tokom Gladomora, ističući posljedice genocida koji su ostavile dubok i trajan trag. Njegove reči odjekivale su kao snažan podsjetnik na važnost suočavanja sa prošlošću kako bismo iz nje izvukli pouke i osigurali da se slične tragedije ne ponove. Uz to, ambasador Gerasimenko je u svom obraćanju povezao istorijski kontekst sa savremenim dešavanjima. Naglasio je da se sadašnje stradanje Ukrajine, koje proizlazi iz brutalne agresije Rusije, dio je kontinuiranog niza događaja koje treba shvatiti u širem kontekstu istorijskih i političkih dešavanja. Njegove riječi su bile apel za međunarodnu solidarnost i podršku u suočavanju sa izazovima koje Ukrajina trenutno prolazi. Prisustvo ambasadora Gerasimenka dodalo je diplomatsku težinu događaju, istovremeno ukazujući na ozbiljnost trenutne situacije u Ukrajini. Njegove riječi su, nadam se, motivisale prisutne da dublje razmišljaju o globalnom značaju očuvanja mira i ljudskih prava. U zaključku, ambasador Gerasimenko nije samo predstavljao Ukrajinu na diplomatskom nivou, već je i svojom ličnom angažovanošću podstakao prisutne da razmišljaju o moralnim i etičkim imperativima koji proizlaze iz istorije i trenutnih dešavanja. Njegovo prisustvo dodatno je produbilo razumevanje veza između prošlih tragedija i savremenih izazova, podstičući dijalog o neophodnosti zajedničkog angažovanja za očuvanje ljudskih vrijednosti širom sveta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − 5 =