Podgorica – Održana promocija knjige „Razvoj pismenosti u Crnoj Gori“ autora Božidara Šekularca

 

Narodna biblioteka Radosav Ljumovic Podgorica

 
 

Promocija knjige „Razvoj pismenosti u Crnoj Gori“ autora Božidara Šekularca održana je u okviru manifestacije “Podgoričko ljeto 2015” u četvrtak, 10. septembra, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici. Učestvovali su: Aleksandar RadomanNovica Vujović, Marijana Terić, i autor. Moderator je bila Vesna Šoškić.

 

Ucesnici prezentacije knjige Razvoj pismenosti u Crnoj Gori

 

U ime izdavača, Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja, govorio je Aleksandar Radoman, prodekan za nastavu. Izlaganje gospodina Radomana, odnosilo se na izdavačku djelatnost Fakulteta za crnogorski jezik.

Knjiga “Razvoj pismenosti u Crnoj Gori”, autora dr Božidara Šekularca je izdata u okviru biblioteke Montenegrina, u kojoj su obuhvaćeni autori različitih generacija, od starijih utemeljivača montenegristike, do mlađih autora. Sva izdanja iz ove biblioteke su obavezna literatura za studente Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, a sigurno je da će to biti i ova knjiga, uzimajući u obzir njen kvalitet i širinu obuhvaćenih pitanja koja su u njoj tretirana, kazao je Aleksandar Radoman. Više u video zapisu.

 

PG - Promocija knjige - Aleksandar Radoman

 

Novica Vujović, saradnik u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, kazao je da knjiga “Razvoj pismenosti u Crnoj Gori”, nudi dragocjene podatke o najznačajnijim jezičkim i književnim spomenicima od Srednjega vijeka do Njegoševog doba. Ona je nastala kao proizvod višedecenijskog naučnog i profesorskog rada Božidara Šekularca. Više u video zapisu.

 

Novica Vujovic

 

Marijana Terić, saradnik u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost je govorila o strukturalnim pojedinostima u knjizi “Razvoj pismenosti u Crnoj Gori”. Božidar Šekularac u ovoj knjizi na specifičan način sagledava književnu i istorijsku građu od Srednjega vijeka do novijeg doba i donosi cjelovit pogled na minula vremena, vodeći računa da ne optereti čitaoca količinom građe koju je brižljivo integrisao u jednu cjelinu. Upravo ovom knjigom, Božidar Šekularac je dokazao na koji način je moguće osvijetliti rukopisno crnogorsko nasljeđe i sačuvati vjerodostojnost dokumentarne građe, istakla je Marijana Terić. Više u video zapisu.

 

Marijana Teric

 

Autor knjige, dr Božidar Šekularac je u svom obraćanju između ostalog istakao, da primjer Instituta za crnogorski jezik, a sada Fakulteta za crnogorski jezik, koji je za kratko vrijeme pokazao kako se treba boriti za afirmaciju i valorizaciju crnogorske književnosti, jezika, kulture, nauke itd, najbolje govori koliko su nedostajale crnogorske institucije. O svojoj knjizi je kazao da je ona rezultat višedecenijskog rada i istraživanja u zemlji i inostranstvu. Ona predstavlja sintezu podataka složene tematike koja je našla mjesto u njegovim brojnim radovima, ali i u radovima istaknutih stvaralaca u Crnoj Gori i van nje. Više u video zapisu.

 

Bozidar Sekularac

 

Moderator Vesna Šoškić, upoznala je prisutne sa bogatim stvaralačkim opusom dr Božidara Šekularca. Tokom prezentacije, u više navrata, vještim odabirom i čitanjem odlomaka, provela je prisutne kroz sadržaj knjige “Razvoj pismenosti u Crnoj Gori”.

 

Vesna Soskic

 

FRAGMENTARNI VIDEO ZAPIS

 

POŚETIOCI NA PROMOCIJI KNJIGE

Posjetioci - 1

Posjetioci - 2

Posjetioci - 3

Posjetioci - 4

Posjetioci - 5

Posjetioci - 6