Podgorica – Održano autorsko veče prof. dr Milorada Nikčevića

 

FCJK - logo

Znak biblioteke Radosav ljumovic Podgorica

 
 

U četvrtak, 22. septembra 2016. godine, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici, održano je autorsko veče prof. dr Milorada Nikčevića. Učestvovali su: Nada DRAŠKOVIĆ, prof. dr Adnan ČIRGIĆ, Aleksandar RADOMAN, dr Vladimir VOJINOVIĆ, Nikola POPOVIĆ i prof. dr Milorad NIKČEVIĆ. Medijatorka je bila Vesna ŠOŠKIĆ.

Organizatori autorske večeri su bili Fakultet za crnogorski jezik i književnost Cetinje i Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ Podgorica.

 

ucesnici-autorske-veceri-1

 

Medijatorka programa Vesna Šoškić, dala je kratke biografske podatke i kazala da je veče posvećeno prof. dr Miloradu Nikčeviću, naučniku i stvaraocu koji je dao izuzetan doprinos književnoj istoriji i teoriji, ali i proučavanju i promovisanju crnogorskoga jezika i crnogorske kulture. Profesor je Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju od njegovog osnivanja, ali i utemeljivač crnogorskog studija Montenegrina i prvi gostojući profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

knjige-1-1

knjige-2-1

 

Prvo izlaganje odnosilo se na izdanje biobibliografije prof. dr Milorada Nikčevića, koju je uradila Nada Drašković. Biobibliografija sadrži 1636 bibliografskih jedinica. Ona predstavlja popis svih publikovanih radova prof. Milorada Nikčevića, kao i drugih autora koji su pisali o njemu i njegovom djelu, kazala je Nada Drašković. U toku izlaganja dala je detaljan prikaz biobibliografije po odjeljcima, a za dosadašnji rad prof. Nikčevića naglasila, da je jedna domovina – Hrvatska, prepoznala značaj njegovog rada i dodijelila mu najviša priznanja, dok druga domovina – država Crna Gora još ćuti, ali na svu sreću postoje institucije i ljudi koji znaju da cijene njegov rad. Opširnije u video zapisu.

 

nada-draskovic-1

 

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja dr Adnan Čirgić, naglasio je da je dr Milorad Nikčević jedan od najmlađih montenegrista starije generacije, koja je utirala put formiranju crnogorske državne nezavisnosti i promociji i učvršćivanja svih elemenata crnogorskog nacionalnog identiteta. Radni vijek je proveo van Crne Gore, ali je kompletan svoj rad posvetio Crnoj Gori, naglasio je dr Adnan Čirgić. Više u video zapisu.

 

adnan-cirgic-1

 

Prodekan za nastavu dr Aleksandar Radoman, izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da govori o posve osobenoj ličnosti savremene crnogorske nauke i kulture, književnom istoričaru prof. dr Miloradu Nikčeviću. Središnje mjesto u njegovom književno istorijskom radu pripada crnogorskoj književnosti XIX i početka XX vijeka, istakao je dr Aleksandar Radoman. Više u video zapisu.

 

aleksandar-radoman-1

 

Predavač na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, dr Vladimir Vojinović, govorio je o saradnji s dr Miloradom Nikčevićem, pod čijim mentorstvom se nastavno i naučno razvijao. Mnogi se mogu baviti naukom, mnogi se mogu baviti nastavom u visokoškolstvu, ali je samo pojedincima dato da bez sujete i zazora od svojih kolega, mlađih ili starijih, obave svoje zadatke. Samo je pojedincima dato da šire esnaf. U tome je najveći uspjeh prof. Milorada Nikčevića, naglasio je dr Vladimir Vojinović. Više u video zapisu.

 

vladimir-vojinovic-1

 

Predavač na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju Nikola Popović, govorio je o proučavanjima  djela Stefana Mitrova Ljubiše, koje je uradio dr Milorada Nikčevića. Da nije bilo naučnih istraživačkih radova koji se odnose na djela Stefana Mitrova Ljubiše, među kojima posebno mjesto pripada upravo dr Miloradu Nikčeviću, teško da bi danas mogli govoriti o Ljubišologiji kao posebnoj disciplini naše nauke o književnosti, kazao je Nikola Popović. Više u video zapisu.

 

nikola-popovic-1

 

Na kraju autorske večeri, obratio se prof. dr Milorad Nikčević. Nije govorio o svom radu i svojim djelima, jer kako je rekao, ne voli o tome da priča. Kroz prikaz biobibliografije, Nada Drašković, a potom i kolege sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost,  divno su sintetički prikazali moj rad i djela, kazao je prof. Milorad Nikčević. Tokom obraćanja, odgovorio je na postavljeno pitanje vezano za Rječnik, koji je izašao u izdanju CANU. Više u video zapisu.

 

milorad-nikcevic-1

 

AUTORSKO VEČE – POŚETIOCI

posjetioci-7

posjetioci-1-1

posjetioci-2-1

posjetioci-3-1

posjetioci-4-1

posjetioci-5-1

posjetioci-6-1

posjetioci-8

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 12 =