Podgorica – Otvorena izložba “Iz riznice Skadarskog jezera”

 

 

Nacionalni parkovi Crne Gore pripremili su izložbu „Iz riznice Skadarskog jezera” koja je otvorena, 24. septembra 2018, ul. Marka Miljanova br. 4 u JU „Muzeji i galerije Podgorice”, povodom obilježavanja 35 godina od osnivanja Nacionalnog parka Skadarsko jezero u sklopu manifestacije „Dani evropske baštine”, koju organizuje Ministarstvo kulture već jedanaestu godinu zaredom.

  Na početku svečanosti sve učesnike je pozdravio direktor JPNPCG Elvir Klica i istakao da je Ministarstvo kulture prepoznalo značaj izložbe uključivši je u program manifestacije „Dani evropske baštine” koja ima za cilj da podstiče istraživanja, promoviše i štiti jedinstvene kulturne vrijednosti Crne Gore.

Takođe je podsjetio da je zbog svojih prirodnih vrijednosti i istorijskog i kulturnog značaja, Ukazom Skupštine Crne Gore, 27.11.1983. crnogorski dio Skadarskog jezera proglašen Nacionalnim parkom, za čije je funkcionisanje konstituisana samoupravna interesna zajednica sa sjedištem u Podgorici.

Osim raznovrsnosti prirodnih potencijala, kulturno-istorijska prošlost NP Skadarsko jezero ima poseban značaj, prije svega što se upravo na ovom prostoru stvarao crnogorski istorijski i državni identitet, dodao je.

Izložbu je otvorila Nela Savković Vukčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada koja je naglasila da manifestacija „Dani evropske baštine” ima za cilj da jača svijest o našem evropskom kulturnom identitetu kroz intenzivniju razmjenu znanja o zajedničkom nasljeđu satkanom od svih posebnosti brojnih kultura.

Izložba je, kako je navedeno u saopštenju, rezultat predanog i posvećenog rada istoričarke umjetnosti Radmile Adžić, stručne saradnice za kulturno-istorijsko nasljeđe u JPNPCG. Autorka se zahvalila pokroviteljima izložbe Ministarstvu kulture, Glavnom gradu Podgorica i Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore, kao i Javnoj ustanovi „Muzeji i galerije Podgorice” na podršci u realizaciji ovog značajnog projekta.

Izložba „Iz riznice Skadarskog jezera” će za posjetioce biti otvorena do 14. oktobra 2018.

 

Foto: Manja Vuković