Podgorica – Otvorena izložba Mladena Blaževića pod nazivom ,,Ubrzana umjetnost“

Ako vam se čini da je sve pod kontrolom, ne idete dovoljno brzo


U Dvorcu Petrovića je otvorena izložba Mladena Blaževića pod nazivom ,,Ubrzana umjetnost“.  Umjetnik je na otvaranju izveo performans koji je prerastao u hepening koji se desio u „muzičkoj sobi“. Kustoskinja izložbe, Milena Durutović pozdravila je veliki broj pośetilaca i u svom obraćanju dala osvrt na koncept izložbe koji sadrži šest nivoa, šest različitih manifestacija brzine. Istakla je da je izložbom obuhvaćeno više segmenata Blazevićevog umjetničkog djelovanja. Pozvala je publiku da učestvuje i da oslobodjena da svoj doprinos u performansu sa umjetnikom, sto se u konačnom i desilo.

U uvodnom tekstu kataloga, Maša Vlaović, teoretičarka i istoričarka umjetnosti je istakla: ,,Ulaskom u galeriju, posmatrač stupa na trkačku stazu i ulazi u sferu ubrzanja. Mladen Blažević je ovom izložbom pod nazivom Accelerated art (Ubrzana umjetnost) napravio iskorak i uvezao više priča u jednu dinamičnu cjelinu. Izložba targetira fenomen brzine u umjetnosti kroz teoretski i multimedijalni prikaz koji je dio umjetnikovog doktorskog istraživanje na temu: Estetika brzine – fenomen društvene akceleracije. Predstavljeno je nekoliko segmenata vezanih za temu brzine, naučne fantastike i zvuka koji zajedno grade jedinstvenu priču koja je uvijek suprotna našim unaprijed zamišljenim očekivanjima. Umjetnik se vješto poigrava sa posmatračem provodeći ga kroz svoju postavku označenom karting stazom sa jasnim smjernicima kroz galerijski prostor. Pored lucidnih ideja, umjetnik vješto vlada riječima, tako da određeni dio njegovih radova sadrži tekstove koji se mogu posmatrati kao zasebni umjetnički radovi. Koncept izložbe Mladena Blaževića ima za cilj ubrzavanje publike i umjetničkog djelovanja. Ova izložba se mora posmtrati kao koncept koji se kreće u okviru eksperimentalne metode, tako što umjetnik sebe i druge izlaže neposrednom uticaju brzine, ubrzanja.”

Mladen Blažević ovom izložbom je dao odgovor na pitanja: Gdje se danas umjetnik i umjetnost nalaze u odnosu na globalno ubrzano društvo koje je izazvala ekspanzija tehničkog i tehnološkog napretka i razvoja digitalne tehnologije i medija?

,,Promjene unutar umjetnosti i njenog toka uvijek su izazvane promjenama unutar društva. U tom kontekstu ova izložba preispituje i promjenu brzine, odnosno ubrzanje savremenog društva, koje dostiže nivo fenomena. Umjetnikov stav u odnosu na brzinu nije kritički, već opčinjavajući, jer u njoj vidi mogućnost nastanka novih ideja. Za njegovo istraživanje posebno su značajni i umjetnički pravci kao polazište u istraživanju – futurizam i kinetička umjetnost(…) Umjetnik je svjestan tehničkih mogućnosti koje mu pruža  XXI vijek i upravo na tom tragu stvara djela koja su inovativna. Interesuje ga teorija kosmologije, Lagranževa i Hamiltonova mehanika, teoreme gravitacijske singularnosti, teorije relativiteta… Autor nam usmjerava pažnju na tehnologiju koja nam je na raspolaganju, kao i mogućnosti koje nam ona nudi i koje su neograničene. Svaki dio fantastično-začudne priče propraćen je slikom i zvukom, pa nas kombinacijom medija Blažević poziva na drugačije čitanje izložbe. Philipp Blom u tekstu Opijeni brzinom objavljenom u Der Standard govori o društvenom preobražaju u kome tehnologija duboko i neposredno utiče na živote miliona ljudi, a masovna proizvodnja stvara novu vrstu ljudi. ,,Sa modernim životom stigle su i bolesti moderne: stotine hiljada žena i muškaraca žali se na stres i iscrpljenost u svijetu koji postaje sve anonimniji, brži i suroviji”. Prema Blumu na scenu stupa potrošač, kao i nova vrsta umjetnika, a time i novi načini umjetničkog djelovanja. Mladen Blažević je zadivljen fenomenom brzine i ubrzanja, što jasno ukazuje na to da je održao um i oko budnim, da bi sačuvao svoju konstantnu potrebu za kreacijom, istraživanjem i saznanjem.”- istakla je Vlaović.

Izložba je otvorena za posjetioce do 15.04.20220. godine. 

Kustoskinja izložbe, 
Milena Mijović Durutović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


six + sixteen =