Podgorica – Otvorena izložba ,,Prožimanja” Irene Vuković


Izložba „Prožimanja“ umjetnice Irene Vuković otvorena je u Perjaničkom domu u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

Umjetnica je ovom izložbom predstavila interesantne radove koji su nastali u proteklom periodu. Izložbu je otvorila mr Maša Vlaović, teoretičarka i istoričarka umjetnosti koja je u svom osvrtu istakla: „Umjetnički izraz Irene Vuković nameće se kao neuobičajen intelektualni izazov koji predstavlja spoj grafičkog dizajna i slikarstva.  Umjetnica je potpuno izmirila dva vida vizuelnog izraza štampajući svoje crteže nastale digitalnom tehnikom na slikarskim platnima. Napuštajući tradicionalne forme likovnog izraza, umjetnica se okreće ka interdisciplinarnom pristupu i uvođenju novih medija koji joj pružaju i nove izražajno-tehnološke mogućnosti. Boja je znalački redukovana, uglavnom u komplementarnom registru koji u potpunosti ublažava tvrdi obris linija i gradi forme prefinjene modelacije. Djela su tonski odvažna, rafinirana i ambijentalno evokativna. Poseban akcenat je na atmosferi koju umjetnica postiže zavidnim crtačkim rješenjima, igrom čistih linija i tonskim valerima.”

Irena Vuković je u svoj rad unijela veliko pedagoško iskustvo, dok joj je uloga predavača pomogla da se odlučnije posveti racionalnim i analitičkim aspektima u umjetničkom izrazu. ,,Digitalni otisci na slikarskim platnima kojima predstavljam svoj novi stvaralački ciklus svojevrstan su vid istraživanja u namjeri da se fuzionišu dva naizgled oprečna likovna izraza: grafički dizajn, čiju likovnost kroz različite forme promišljam već dvadesetak godina i slikarstvo na koje referišem jednim specifičnim poetskim rafinmanom, a sve to kroz crtež koji je neizostavna osnova i polazište u mom radu.”, naglasila je umjetnica.

Vlaović je u svom tekstu dodala: ,,Koristeći tehnički perfekcionizam i angažovane teme, umjetnica pravi nacrte koje nakon toga štampa na platnima različitih dimenzija, gradeći na taj način visoki standard grafičkog izraza. Walter Benjamin u svom eseju Umjetničko djelo u vijeku svoje tehničke reprodukcije uvodi pojam aure umjetničkog djela. Auratičnost je prema njegovom mišljenju, svojstvo tvorevina tradicionalne umjetnosti koje nestaje pod uticajem novih tehnologija i masovnih medija. U tom smislu umjetnica duboko poima značaj aure i ne reprodukuje svoje djelo u više kopija (na taj način ga čini autentičnim). Interesantno je da se u radu akcentuje efekat neponovljivosti, odnosno efekat koji podrazumjeva samo jedan print. Ovdje se pravi otklon od pop-artovske logike koja podrazumijeva izradu velikog broja kopija sa ciljem da se izbrišu granice između visoke umjetnosti i popularne kulture.(…) Irena Vuković je neobična pojava u modernom umjetničkom izrazu, pa zato zaslužuje da bude temeljno upoznata i shvaćena. Umjetnica je ovom izložbom zaokružila važnu fazu u svom stvaralačkom procesu koji je, uz posebnu emociju i atmosferu, obojila specifičnim psihološkim i autobiografskim svjedočanstvima. ”

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 31. juna 2020. godine.

Irena Vukovic rođena je u Titogradu. Osnovne studije završila je 2002. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju – odsjek za graficki dizajn u klasi profesora Mileta Grozdanića, a magistarsku tezu na temu “Grafičko oblikovanje edicije ili likovna autonomija knjige” odbranila je na istom fakultetu 2020. godine u klasi prof. Ane Matić. Likovno je oblikovala brojne naslove i edicije. Dobitnica je Godišnje nagrade FLU 2002. godine i nagrade “Dobar dizajn” na Novosadskom salonu knjige 2008. Učestvovala je na brojnim izložbama u zemlji. Autorka je izložbe povodom 15 godina dnevnika Vijesti u paviljonu ULUCG 2012. godine. Bila je učesnica brojnih kreativnih radionica iz oblasti grafičkog dizajna i novih medija u zemlji i inostranstvu. Bavi se i kreativnim industrijama. U toj oblasti korisnica je godišnje nagrade glavnog grada na konkursu za kreativne proizvođače 2019. godine. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2005. godine. Radi kao likovni pedagog u Srednjoj likovnoj školi “Petar Lubarda” na Cetinju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 + 8 =