Podgorica – Projekcija poetsko-eksperimentalnog dokumentarca „Spomenik“ Igora Grubića


U Kuslevovoj kući, 24. marta u 19 časova, biće upriličena projekcija poetsko-eksperimentalnog dokumentarca “Spomenik”, u režiji Igora Grubića. Projekcija će se realizovati u okviru martovske manifestacije posvećene Zajedničkoj čitaonici/Marginalijama zajedničkog.

“Spomenik“ je poetsko-eksperimentalni dokumentarac, strukturisan kao niz od devet meditativnih ‘portreta’ masivnih betonskih spomenika koji su sagrađeni za vrijeme bivše SFRJ. Spomenici su prvobitno sagrađeni u znak sjećanja na žrtve fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Tokom ratova na Balkanu devedesetih, uništeno je na hiljade tih spomenika, koji su doživljavani kao monoliti napuštene komunističke ideologije.

Pokušaj brisanja tih struktura bio je polazna tačka za Grubićev film, koji se fokusira na uslove i ‘život’ grupe spomenika. Umjetnik naglašava neočekivanu krhkost tih monumentalnih struktura, snimajući ih u pozadini sezonskih promjena kako bi metaforički istakao cikličnu prirodu i ulogu koju igra dok svjedoči nizu trauma i radikalnih promjena. Kao poetsko-eksperimentalni dokumentarac, Spomenik stvara egzistencijalnu, pa čak i duhovnu rezonancu s političkim pitanjima, propitujući istovremeno svrhu spomenika danas.”

Režija i produkcija: Igor Grubić

Kamera: Josip Ivančić
Montaža: Marko Ferković
Dizajn zvuka: Vjeran Šalamon

Festivali i nagrade:
Dani hrvatskog filma 2015. – Najbolja montažaFestival 25 FPS – Refleksi; Beogradski festival dokumentarnog i kratkog filma 2016.; International Video Art House Madrid 2016.; Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest 2016.; Pančevo Film Festival 2016.; Međunarodni filmski festival ‘Prvi kadar’ 2016.; Međunarodni video festival Videomedeja 2016.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 − five =