Podgorica – Promocija audio priče “Alen i čarobna lampa”


Promocija audio priče Alen i čarobna lampa biće održana u četvrtak 22. decembra 2022. godine u 18 sati, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici. O radu na ovom projektu govoriće autor teksta – Miroslav Minić, glumac – Lazar Đurđević i jedna od koordinatorki projekta TwistedEdu – Ana Matić.

U okviru ERASMUS projekta TwistedEdu napisana je i snimljena audio priča Alen i čarobna lampa u produkciji NVO FLUX sa Cetinja. Autor priče je profesor književnosti Miroslav Minić, narator – glumac Lazar Đurđević, a snimljena je u Knowhere2Run Studio, Podgorica. Ova izvrnuta bajka, inspirisana starom persijskom pričom Aladin i čarobna lampa, bavi se toksičnim maskulinitetom – jednom od najprisutnijih stigmi u društvima koje njeguju patrijarhat. 

Alen i čarobna lampa je priča o dječaku koji nije želio da postane fudbaler, već modni kreator. Na tom putu do sreće pronaći će prijatelja. Spremnost da budu ono što jesu, a ne ono što drugi žele, učinile su dva prijatelja pobjednicima nad životom punim neizvjesnosti. Čarobna lampa i u njoj zarobljeni duh Srećko bili su Alenovi saveznici na putu do sreće.  

Kroz svijet poznatih bajki, projekat TwistedEdu podstiče kreativnost, humanost i empatiju, a  osim Alena i čarobne lampe, priče iz Crne Gore, a u okviru projekta koji je implementiran i u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji nastalo je još nekoliko izvrnutih priča.

Projekat TwistedEdu je nastao iz projekta Twisted Tails, finansiran je iz sredstava Erasmus + programa Evropske unije, a izgrađen je na visokokvalitetnom međusektorskom partnerstvu. Konzorcijum čine organizacije sa ekspertizom u audiovizuelnom obrazovanju, digitalnoj produkciji, međugeneracijskoj saradnji i promociji društvene inkluzije: Institut za transmedijski dizajn (Slovenija, vodeći partner), FLUX (Crna Gora), Bacači sjenki (Hrvatska), Grupa Hajde Da (Srbija), RIS Rakičan (Slovenija) i ZDUS (Slovenija).

TwistedEdu je obrazovni projekat čiji je opšti cilj da doprinese neformalnom i formalnom kreativnom učenju odraslih, kako bi se pomoglo mlađim generacijama u poboljšanju njihove kreativnosti i empatije prema ranjivim grupama. Predstavljanjem različitih društvenih stigmi u okviru poznatih narativa popularnih bajki, želimo da podignemo svijest o određenoj stigmi i uključimo ova pitanja u edukaciju djece i odraslih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 3 =