Podgorica – Promocija knjige Dragutina Papovića – Vjerske zajednice i nacionalizmi u Crnoj Gori (1965–1991)


Matica crnogorska organizuje predstavljanje knjige
VJERSKE ZAJEDNICE
I NACIONALIZMI U CRNOJ GORI
(1965–1991)
autora Dragutina Papovića

Učestvuju: prof. dr Mladen Vukčević, pravnik; Marko Špadijer, publicista i urednik izdanja; doc. dr Adnan Prekić, istoričar i doc. dr Dragutin Papović, autor.
Podgorica, Matica crnogorska, Beogradska 24c, srijeda 1. mart u 18 časova.

Tekstovi nastali nakon višegodišnjeg proučavanja literature o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori sabrani su u novoj knjizi istoričara Dragutina Papovića. Radovi su najprije objavljeni u časopisima Matica, Acta histriae i Montenegrin journal for social science. Po dva rada se odnose na djelovanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Katoličke crkve, jedan je posvećen Islamskoj vjerskoj zajednici (IVZ), a posljednji rad se bavi javnim angažmanom vjerskih poglavara u ovome periodu i njihovim odnosima sa predstavnicima ondašnje crnogorske vlasti.
U fokusu Papovićevih radova je uticaj vjerskih zajednica na politički život u socijalističkoj Crnoj Gori. Time su po mišljenju autora „pokazale da nijesu samo vjerske, već i institucije koje baštine i oblikuju nacionalne ideologije“. Zastupajući svoje nacionalizme poglavari najuticajnijih vjerskih zajednica su isticali da je zajednički život u viševjerskoj i multinacionalnoj Crnoj Gori uzvišena vrijednost, zbog čega u socijalističkom periodu gotovo i nije bilo primjera šovinizma.
Knjigu je objavila Matica crnogorska u okviru biblioteke Studije, kritike, eseji, a urednik izdanja je Marko Špadijer. Ovo je Papovićeva treća knjiga u izdanju Matice crnogorske nakon knjiga: „Protivnici vlasti u Crnoj Gori 1945–1948“ i „Intelektualci i vlast u Crnoj Gori 1945–1990“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 + nineteen =