Podgorica – Promocija knjige “Ljubavno informativna poezija i basne nepoznatih pisaca”


U utorak, 29. marta u 19h, u okviru izložbe “Ubrzana umjetnost”, biće održana promocija knjige “Ljubavno informativna poezija i basne nepoznatih pisaca” umjetnika Mladena Blaževića.

Na promociji će govoriti prof. dr Mirko Jakovljević, pisac i novinar Brano Mandić i kustoskinja izložbe Milena Mijović Durutović.

“Blaža Žutog znam sa jedne davne likovne kolonije, površno. Ipak, kad god zažmurim, mogu da vidim to lice. Neki ljudi nam se prosto urežu u sjećanje, ko zna zbog čega. Ako mora da bude životinja, neka Blažo bude mačak, zelenih očiju, pa i ako nisu zelene. Širokog lica i dubokog promuklog glasa. Gibak, ali ne zloban, izgubljen u središtu svog cilja.

Način na koji sam ušao u ovaj rukopis bio je besprizoran. Krenuo sam od kraćih formi, lukavo preskakao one duže. Neke basne mi se nisu svidjele jer liče na vic bez poente. Neke su mi se svidjele jer liče na vic bez poente. Ipak, glavno iskustvo je nadošlo sa dužimzapletima.

Tek kad sam pročitao, uslovno rečeno, obimnije basne, uvidio sam koliko je Blažo pogođen željom da pripovijeda. Tad sam uzeo nanovo da čitam knjigu i pročitao je ukupno tri puta. Došao sam do zaključka da je mogu čitati i četvrti put. To znači da je Blažo, iz svih mojih skeptičnih književnih zasjeda izašao neokrnjen. To znači da je pogodio suštinu pripovijedanja.“ – osvrt Brana Mandića.

Promocija “Ljubavno informativne poezija i basne napoznatih pisaca” organizovana je u saradnji Fondacije “Ćano Koprivica” i Centra savremene umjetnosti Crne Gore. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × three =