Podgorica – Promocija knjige „Tajna ljubav kraljice Jelene“


U KIC-u “Budo Tomović“ biće predstavljena nova knjiga novinara i pisca Buda Simonovića „Tajna ljubav kraljice Jelene“ koja je nedavno objavljena u izdanju Jumedia monta d.o.o Podgorica.

Učesnici promocije uz autora su profesor mr Zora Jestrović i književni kritičar Vojislav B. Mijušković. Inserte iz knjige čitaće Vesna Jaćimović, a medijator programa je novinar i publicista Milan Stojović.

Promocija će biti organizovana u srijedu, 25.maja, u Multimedijalnoj sali KIC-a, sa početkom u 19 sati.

            “Ova priča o najznamenitijoj crnogorskoj odivi, usmjerena je na to da, u mjeri mogućeg, idući stazama njenih najintimnijih nadanja, patnji, ljubavi i strasti, tragom njene sudbine, dosvijetli karakter i snagu jedne žene, prvenstveno njenog privatnog bića, iz kojeg je upravo i poniklo i razvilo se njeno kraljevsko dostojanstvo i lična slava, dostojna svakog poštovanja” kaže Simonović.

U tom mozaiku posebnu pažnju privlače dvije intrigantne, nepoznate ili manje poznate epizode iz predbračnog života princeze Jelene. Simonović konačno otkriva ko je bio perjanik njenog oca, kojem je „odnijela srce preko mora“, ali i ko je to svake godine, do kraja života, na dan Sveta Jelena, Jeleni slao buket crvenih ruža, čak i u vrijeme kad joj je na glavi bila italijanska kraljevska kruna.

Uz to, knjiga je i slika zbivanja na crnogorskom dvoru krajem 19. vijeka, priča o ostalim Jeleninim sestrama, prvenstveno onim koje su se udomile u ruskoj carskoj kući, ali i oštra polemika sa nekim pokušajima krivotvorenja istorijskih činjenica vezanih kako za dinastiju Petrović, tako i za Crnu Goru Goru uopšte.

Ovo je ipak, više i iznad svega priča o crnogorskoj ženi oličenoj u princezi, odnosno kraljici Jeleni, njenoj plemenitosti i dobročinstvima, ženi kojoj sjaj kraljevske krune jedne moćne evropske imperije, nije pomračio um da zaboravi ko je i gdje je ponikla. U tome je nijesu pokolebale ni lične, porodične drame i tragedije, ni sve ono što je snašlo, kroz šta je prolazila i njena domovina Italija, ali i njena otadžbina Crna Gora. Pri tom je bilo i posrtanja i zabluda.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × two =