Podgorica –  Promocija monografije „Crna Gora – fotografske meditacije“


Promocija monografije “CRNA GORA – fotografske meditacije”, autora Saše Popovića održaće se u srijedu, 19. aprila 2023. godine, u 19 sati, u Kuslevovoj kući, Vuka Karadžića 8, Podgorica.

O monografiji će govoriti Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti, Branislav Strugar, umjetnik fotografije i Žak Ruket, fotograf, i autor. U muzičkom dijelu programa nastupiće Aleksandar Popović.

Monografija “CRNA GORA – fotografske meditacije” sadrži umjetnički prikaz estetskih vrijednosti prirodnih pejzaža Crne Gore. Obuhvata radove nastale u poslednjih 15 godina stvaralaštva autora.  Devet ciklusa sadržanih u monografiji odražavaju koncept baziran na kretanju svjetla u prirodi i prikazuju svojstva prirode iza njene fizičke datosti. Autor fotografski istražuje transcedentno  u prirodi, nevidljivo i nedokučivo. Za njega kamen, oblak i drvo nemaju samo fizička svojstva, već ih posmatra kao elemente „noumenalne sinhronizacije“. Fotografije sadržane u monografiji prikazuju manje poznata mjesta, mjesta koja nisu istrošena pogledima, a nazivi fotografjia nemaju geografske, već psihološke i filozofske odrednice. Zato ova monografija nudi drugačiji pogled na prirodu Crne Gore.

Saša Popović je imao trinaest samostalnih i veći broj zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je u radu umjetničkih kolonija i žirirao na međunarodnim i domaćim foto-konkursima. Popovićevi radovi objavljivani su u magazinima posvećenim kulturi fotografije. Strast za fotografijom dijeli sa članovima međunarodne grupe fotografa Horizons Collectif, čiji je jedan od osnivača. Profesor je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × five =