Podgorica – Promocija zbirke pjesama “Rađanje svjetlosti, znane i neznane”

 

Promocija zbirke pjesama “Rađanje svjetlosti, znane i neznane“ autora Borisa Burića biće organizovana u srijedu, 14.decembra, u Multimedijalnoj sali KIC-a ”Budo Tomović”, sa početkom u 19 sati.

Na promociji će pored autora govoriti urednik knjige akademik Radomir Ivanović i recezent mr Bojana Obradović

Zbirka pjesama “Rađanje svjetlosti, znane i neznane“ kompoziciono podijeljena na dva motivski povezana dijela: Svjetlosti znane i Svjetlosti neznane, problematizuje jednu od vječnih tema umjetnosti riječi koja se odnosi na skoro nerješivo pitanje – otkriti ili sakriti misli, gdje se pjesnik nalazi u stalnom traganju za pravom riječju, odnosno za smislom, tj. za svjetlošću. Zbirka “Rađanje svjetlosti, znane i neznane“ čija retorika naslova upućuje na filozofsku ravan pjesničke riječi „dokazuje“ da je svjetlost, koja je oličena u poeziji, u riječi i postojanju, onaj aktivistički princip koji, bez obzira na dominantno pesimističnu viziju svijeta, asocira na rađanje, mišljenje i stvaranje, što poeziju Borisa Burića svrstava u red estetski vrijednih djela.

Boris Burić je rođen 1976.godine u Podgorici. Završio je srednju elektrotehničku školi i Višu poslovnu školu na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Pisanjem se bavi od 1992. godine. Prva zbirka pjesama „Dišem zbog sramote, samo tako umijem“ objavljena je 1997.godine od strane Međurepubličke zajednice za kulturno-prosvjetnu djelatnost Pljevlja. Zbirka je svojim kvalitetom zaslužila da uđe u izdavački program za tu godinu koji je finansiran od strane Ministarstva kulture. Očekivano, knjiga je naišla na dobar odziv kritike i publike, a pjesme su mu objavljivane i u književnim časopisima „Mostovi“ i „Stvaranje“. Ovo mu je druga zbrika pjesama.

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 − four =