Podgorica – Promocija zbirke poezije “Karneval u Amnionu” autorke Stanke Rađenović Stanojević


Zbirka poezije “Karneval u Amnionu” autorke Stanke Rađenović Stanojević, koju je objavila JU Narodna biblioteka Budve, biće predstavljena u neđelju 03.10.2021.godine u 18 časova na 15. Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici.  O knjizi će govoriti mr Ksenija Rakočević, Gojko Božović i autorka Stanka Rađenović Stanojević, a program će voditi Nenad Pavićević.

Recenzent knjige, pjesnik, kritičar i esejista Gojko Božović o poeziji Stanke stanojević zapisao je:

„Pesme Stanke Rađenović polaze iz naglašeno individualizovane perspektive. Najpre se istražuje unutrašnji svet lirskog subjekta nastao u doticaju spoljnih faktora egzistencije i vlastitih emotivnih odjeka i saznajnih uvida. Usamljen u mnoštvu neautentičnih svetskih izdanja, čeznući za tišinom u kojoj se može misliti i razgovarati usred brbljivih okolnosti moderne svakodnevice, ostavljen u otuđenim prilikama savremenosti, lirski subjekt melanholično, ali zato ništa manje usredsređeno svodi račune sa svetom s kojim se razilazi, ali u kome mora da osmisli vlastitu egzistenciju. Ovi stihovi imaju i emotivnu i intelektualnu potrebu za drugim, jer se samo tako ispunjava sami smisao govora i nazire mogućnost da se pustošne okolnosti egzistencije nadomeste oblikovanjem instinske dijaloške situacije, obnovom autentičnosti stvari i događaja, prodornim razumevanjem postojećih okolnosti, vrlo konkretizovnih u ovim stihovima, kao i osmišljavanjem načina njihovog prevazilaženja. Iz takve poetičke situacije prirodan je iskorak prema kritičkom razmatranju govora i mišljenja, ljubavi i smisla, sveta kao otuđene volje i ispražnjene, dehumanizovane predstave.“

Stanka stanojević rođena je 1977. godine na Cetinju. Diplomirala je na odsjeku za Srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Učesnik je brojnih festivala i pjesničkih susreta među kojima su: “Pjesnička riječ na izvoru Pive”, “Ratkovićeve večeri poezije”, “Trg pjesnika – Grad teatar Budva”, “Makarijevo slovo”, Međunarodni Beogradski festival poezije – “Trgni se! Poezija” , “Festival poezije mladih” – Vrbas, “Prvi regionalni pjesnički susreti” – Brčko, Internacionalni literarni festival POLIP – Priština  itd. Takođe, dobitnik je priznanja i nagrada na festivalima poezije.

Neke pjesme su joj prevedene na engleski, albanski, makedonski i slovenački jezik i objavljivane:  u mariborskoj reviji za kulturu i društvo “Dialogi”, zatim u crnogorskom časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja “Ars” , “Književnom zapisu”,  u “Inflight” magazinu, “Balkanskom književnom glasniku”, “Paštrovskom almanahu”, “Stvaranju”, “Književnom zapisu” dnevnim novinama “Dan”  i drugim, kao i u mnogim elektronskim časopisima i web portalima.

Radi kao organizator književnog programa u Narodnoj biblioteci Budve. Živi u Podgorici.

Objavila je sljedeće pjesničke  zbirke: “Nijemo govori ljubav (INTER NOS)” , Međurepublička zajednica za kulturno-prosvjetnu djelatnost, Pljevlja,1998. godine;  “Pjesme” 2003. za koju je dobila nagradu “Spasoje Pajo Blagojević”, takođe Međurepublička zajednica;  “Tajna polomljenih sitnica”, Gligorije Dijak, 2012;  koautorska zbirka zajedno sa još tri pjesnikinje “Personalni karusel”, Narodna biblioteka Budve, 2017;  “Karneval u Amnionu”, Narodna biblioteka Budve, 2020. i “Amputirani kosmos”, Liberland, Beograd 2021.  Zastupljena je u antologiji “Pjesnikinje Crne Gore 1975-2015” Jovanke Vukanović, prvoj ove vrste u Crnoj Gori. Pored poezije piše i eseje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − 3 =