Podgorica – Promocija zbirke poezije knjige “Kod 77”


Debitantska zbirka poezije “Kod 77” (poetski dnevnik) Nele Krnić biće predstavljena u četvrtak, 21.aprila, u sali Dodest, od 19 sati.

Uz autorku, o zbirci će govoriti Milorad Mijo Popović i prof. dr Nedžad Ibrahimović. Veče će moderirati novinarka Dušica Vugdelić i glumac Stevan Radusinović, a učesnici promocije biće i glumci Mišo i Kristina Obradović.

Zbirka je nedavno objavljena u Otvorenom kulturnom forumu sa Cetinja. Za izdavača je potpisan Goran Martinović, urednici izdanja su Milorad Popović i prof. dr Nedžad Ibrahimović, a knjigu je grafčki oblikovala Ozana Brković. Fotgrafija sa naslovnice je djelo Dragana Sjekloće i Vladimira Popovića.

“Plod je emocionalnih iskustava i refleksija o važnim egzistencijalnim temama, izazovan za tumačenje i interpretaciju. Autorka gradi vlastitu poetiku, koristi kondenzovan jezik, autentičan stil i ritam jezika da bi u slikovnom zapisu izrazila svo­je razumijevanje svijeta. Posebno je posvećena svojim sjećanjima, rodnom gradu, povratku podgoričkim kori­jenima, otmjenošću koja vibrira njenim krvotokom, kao porodično nasljeđe i zavještanje. U njenom pjesničkom jeziku iskustvo ljubavi, plotsko i senzualno, ima istaknuto mjesto, ali i ljubav kao najšire stanje duha koje obuhvata porodicu, doživljene i mitske gradove, ispitivanjem i nostalgijom osobene senzualno­sti. Umjetnost i život se prepliću, njeni duševni kodo­vi rezultiraju stihovima vanredne estetske vrijednosti, ali i čežnjivom nostalgijom prema izgubljenim ljubavi­ma, gradovima, prostorima. Pjesnikinja se poigrava riječima, vizuelizuje iskustva, pročišćava unutrašnju rezignaciju, srasta sa radosnim zvukom postojanja. Takođe, posebno važnim za poetski dar Nele Krnić čini se njena ženska osviješćenost, revolt prema rodnim ste­reotipima, ukazivanje na obuhvatnije ljudske vrijednosti. Njena poezija, stoga, kao i njeno pjesničko biće, nosi sna­gu i ranjivost, bol i plemenitost, uspijevajući da lako nađe put do čitalaca. Poezija je život uhvaćen stihovima, snoviđenje uhvaćeno maštom, iskustva uhvaćena u vječnu knjigu nezaborava, kojoj je Nela Krnić svojim pjesničkim prvijencem odista dala vrijedan prilog.” Sonja Tomović Šundić

Nela Krnić je rođena 7. aprila 1977. godine u Sarajevu. Poeziju i prozu piše od djetinjstva, a ovo je njena prva knjiga. Magistar je pravnih nauka i aktivno se bavi zaštitom ljudskih prava, s posebnim akcentom na zaštitu prava najranjivije djece i porodica. Radi u predstavništvu UNICEF-a za Crnu Goru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four + thirteen =